Με στόχο να υπάρχει πρόσβαση στο Internet σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Γης, η Google ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει το σχεδιό της από το επόμενο έτος με την κωδική ονομασία «Project Loon».
Το εγχείρημα αφορά τεράστια μπαλόνια τα οποία θα πετούν σε ύψος μεγαλύτερο αυτού όπου πετούν τα αεροσκάφη ( στην περιοχή της στρατόσφαιρας ) και στην ουσία θα αποτελούν «πομπούς» για την παροχή υπηρεσιών του Διαδικτύου ακόμα και στις πιο απόκρημνες περιοχές, όπου η πρόσβαση στο Internet είναι σχεδόν αδύνατη.
Η εταιρεία Alphabet ( εταιρεία του ομίλου της Google ) που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το εγχείρημα αυτό για λογαριασμό της Google ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να συνεργαστεί με τρεις κορυφαίους παρόχους κινητής τηλεφωνίας του δικτύου τηλεπικοινωνιών της Ινδονησίας, ώστε να ξεκινήσουν τα πρώτα δοκιμαστικά, πιθανόν στις αρχές του επόμενου 2016.
Γενικότερα Facebook και Google δίνουν μάχη για το ποια θα είναι η πρώτη που θα προλάβει να προσφέρει πρόσβαση όσο το δυνατόν δωρεάν στο Internet σε όλο τον κόσμο και γι’ αυτό χρησιμοποιούν δορυφόρους, αεροπλάνα, αερόστατα κλπ.
Πριν λίγο καιρό είδαμε τo Facebook να κλείνει σημαντική συμφωνία με την Eutelsat για παροχή δωρεάν δορυφορικού Internet σε 14 χώρες της Αφρικής μέσα στο 2016 και η άμεση απάντηση της Google έρχεται από τον αντιπρόεδρο του Project Loon για εκτόξευση 300+ αερόστατων μέσα στο 2016 που θα καλύψουν τις ανάγκες της Ινδονησίας.Συγκεκριμένα, θέλουν να δημιουργήσουν μια συνεχή ζώνη σε παγκόσμιο επίπεδο διασφαλίζοντας ότι θα υπάρχει πάντοτε ένα αερόστατο που θα καλύπτει μια προκαθορισμένη περιοχή. Όταν θα αποσύρεται το αερόστατο, θα γίνεται άμεσα αντικατάσταση από κάποιο άλλο χωρίς να “σπάζει” η συνεχής ζώνη κάλυψης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Google, αυτή τη στιγμή έχει πρόσβαση στο Internet μόλις 1 στους 3 κατοίκους της Ινδονησίας και γι’ αυτό έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με τους παρόχους Indosat, Telkomsel και XL Axiata για να εξαπλωθεί η κάλυψη τους ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα νησιά, με το σήμα τους να μεταδίδεται από αερόστατο σε αερόστατο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σημερινά αερόστατα είναι σημαντικά πιο εξελιγμένα από αυτά που είχαμε πρωτοδεί το 2013. Η ενεργοποίηση τους γίνεται μέσα σε μόλις 15 λεπτά με τη βοήθεια δύο χειριστών και ενός γερανού, ενώ μπορούν να αιωρούνται για μήνες. Για τα προηγούμενης γενιάς αερόστατα χρειαζόταν περίπου 1-2 ώρες προετοιμασίας και σχεδόν 15 εργάτες, για αιώρηση μόλις λίγων ημερών.
Βέβαια η Google έχει σε εξέλιξη και έναν στόλο από 180 δορυφόρους που θα τεθούν σε τροχιά σε ύψος μικρότερο από αυτό των σημερινών δορυφόρων και αν όλα πάνε καλά, σύντομα θα διπλασιάσει τον αριθμό τους ανεβάζοντας την επένδυση σε περισσότερα από $3 δισ.
Τώρα με δορυφόρους θα μας δώσουν Internet; με αερόστατα που σκέφτηκαν αρχικά ή με τα drones της Titan Aerospace, που επίσης εξαγοράστηκε από τη Google. ¨Όπως και να έχει σύντομα (και) ο ουρανός θα ανήκει στη Google και στο Facebook.