string(4) "post"

Ασφάλεια Δεδομένων, σώστε τα δεδομένα σας

Ασφάλεια Δεδομένων

Ο σκληρός δίσκος και γενικότερα όλα τα αποθηκευτικά μέσα, κάθε λεπτό που λειτουργούν, πεθαίνουν. Όλα έχουν περιορισμένη – μια μέση διάρκεια ζωής και καθώς περνάει ο χρόνος αυξάνονται οι πιθανότητες βλάβης και προβλημάτων.

Αν ο υπολογιστής μας έχει μόνο ένα δίσκο, και έχουμε εκεί όλα μας τα αρχεία, το ερώτημα δεν είναι αν θα χάσουμε τα δεδομένα μας, αλλά το πότε. Το ίδιο ισχύει και για το κινητό μας τηλέφωνο και την μνήμη του, το ίδιο για την κάμερα μας και την φωτογραφική μηχανή. Αυτό που οι περισσότεροι χρήστες αγνοούν είναι πως το αποθηκευτικό μέσο συνήθως δεν μας δείχνει καμία απολύτως ένδειξη πως είναι στα τελευταία του. Δεν κάνει περίεργους ήχους. Δεν βγάζει σφάλματα στα Windows. Δεν εμφανίζει κάποιο μήνυμα. Βέβαια υπάρχουν κάποιες εφαρμογές και πρωτόκολλα και τεχνολογίες όπως το S.M.A.R.T που μας επιτρέπουν να λαμβάνουμε μια εικόνα για την κατάσταση των αποθηκευτικών μας μέσων

Η βλάβη σε αποθηκευτικό μέσο μπορεί πολύ συχνά να είναι σαν έμφραγμα. Τη μία στιγμή το αποθηκευτικό μέσο ( δίσκος,μνήμη,…) λειτουργεί κανονικά, σαν να μην συμβαίνει τίποτα και το επόμενο λεπτό, παγώνουν τα πάντα, ο υπολογιστής πετάει μπλε οθόνη, το κινητό κολλάει και αφού κάνουμε επανεκκίνηση μας υποδέχεται αυτό…

easyservice-disk-error

και μένουμε με το στόμα ανοιχτό. Τραβάμε τα μαλλιά μας και στενοχωριόμαστε. Όλες μας οι φωτογραφίες,όλη μας η μουσική και οι ταινίες που μαζεύαμε εδώ και χρόνια, τα αρχεία της δουλειάς μας έχουν χαθεί, ίσως και οριστικά. Σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Σε αυτές τις περιπτώσεις που ο δίσκος δεν αναγνωρίζεται καθόλου από το BIOS, το μοτέρ που περιστρέφει τα πλατώ του δεν ξεκινάει, ή βγάζει έναν ήχο σαν να “χτυπάει”, η μνήμη δεν διαβάζεται από καμία συσκευή και κανένα πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων δεν μπορεί να μας βοηθήσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μόνη λύση είναι η επαγγελματική ανάκτηση δεδομένων που προσφέρει το EasyService.

easyservice-data-recovery

Επίσης υπάρχει και το θανάσιμο σφάλμα του εξωτερικού δίσκου. Πολλοί χρήστες έχουν τα μοναδικά αρχεία τους σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή μνήμη, και πουθενά αλλού. Τα εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα είναι επιρρεπή σε βλάβες, δεν χρειάζεται πολύ, αρκεί ο εξωτερικός δίσκος να πέσει από ένα ύψος λίγων εκατοστών, ή να μας πέσει το usb stick μέσα σε νερό ή να κάτσουμε πάνω με αποτέλεσμα να μην ξανανάψει ποτέ.

Ακόμα και χωρίς να πέσει, λόγο των πολλών συνδέσεων και αποσυνδέσεων των εξωτερικών δίσκων είναι συχνό το φαινόμενο να τον συνδέσουμε στα Windows και να μας εμφανιστεί μήνυμα ότι δεν μπορεί να διαβάσει το δίσκο, ότι το αποθηκευτικό μέσω θέλει format-διαμόρφωση και ακόμα και αν κάνουμε διαμόρφωση να μην μπορεί να την ολοκληρώσει.

easyservice-protection   easyservice-asfaleia-dedomenon

Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, από την ίδια τους τη φύση και την ευαισθησία τους, σε καμία περίπτωση δεν είναι κατάλληλοι για μακροχρόνια αποθήκευση δεδομένων. Η μόνη τους πραγματική χρησιμότητα είναι για το backup δεδομένων δηλαδή να περιέχουν αντίγραφα ασφαλείας αρχείων που υπάρχουν ήδη σε τουλάχιστον ένα δίσκο.

Η μόνη αρχή που είναι αρκετή για την απόλυτη ασφάλεια δεδομένων, είναι ο απλός κανόνας των τριών, δηλαδή δεδομένα που δεν θέλουμε να χάσουμε, τα έχουμε ανά πάσα στιγμή αποθηκευμένα σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά μέρη. Όχι δηλαδή σε 3 διαφορετικά Partitions του ίδιου δίσκου , ούτε σε τρεις εσωτερικούς δίσκους. ‘Όταν λέμε να έχουμε τα δεδομένα σε τρία μέρη, εννοούμε τρεις εντελώς ανεξάρτητες μεταξύ τους τοποθεσίες.

Το ιδανικό σενάριο είναι να έχουμε τα ίδια δεδομένα στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή, σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο που τον έχουμε αποσυνδεδεμένο όταν δεν τον χρησιμοποιούμε, και σε backup στο Internet – στο σύννεφο-Cloud.Ένα πρόβλημα που εισάγει ο κανόνας των τριών για την ασφάλεια δεδομένων είναι το πώς να βεβαιωθούμε πως έχουμε την τελευταία έκδοση του εκάστοτε αρχείου και στα τρία μέρη.

Αν χαθούν τα δεδομένα σε ένα δίσκο, το τελευταίο που θέλουμε είναι να διαπιστώσουμε πως τα αρχεία στο backup είναι παλιά. Η καλύτερη μέθοδος για να το αποφύγουμε αυτό, είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα πρόγραμμα για τον συγχρονισμό αρχείων και φακέλων. Τα προγράμματα αυτού του τύπου συγκρίνουν μεταξύ τους τα αρχεία για να δουν ποια έχουν υποστεί αλλαγές, και αντιγράφουν μόνο αυτά, επιταχύνοντας σημαντικά το backup μετά την πρώτη φορά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορες υπηρεσίες όπως Dropbox, Amazon Simple Storage Service, Microsoft OneDrive, Google  Drive και να αποθηκεύουμε εκεί τα σημαντικά δεδομένα μας.

Μάλιστα, υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να αναλάβουν το συγχρονισμό αρχείων και ανάμεσα σε διαφορετικούς δίσκους, αλλά και σε διαφορετικές υπηρεσίες στο Internet, για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια. Τέτοια εφαρμογή είναι το goodsync.

easyservice-goodsync

Μια σημαντική απόφαση για την ασφάλεια δεδομένων είναι να ξεκαθαρίσουμε στον υπολογιστή μας ποια αρχεία είναι αναντικατάστατα και ποια είναι αναλώσιμα.Δεν έχουν όλα την ίδια βαρύτητα. Τα έγραφα της δουλειάς μας και οι φωτογραφίες των παιδιών μας είναι πιο σημαντικά για παράδειγμα από ένα επεισόδιο σειράς που κατεβάσαμε και μπορούμε να το ξανακατεβάσουμε οποιαδήποτε στιγμή.

Επομένως τα σημαντικά αρχεία πρέπει πάντα να κρατάμε εφεδρικά αντίγραφα σε τουλάχιστον 3 διαφορετικά σημεία.Διαχωρίζοντας τα σημαντικά αρχεία από τα αρχεία που δεν έγινε και τίποτα αν χαθούν, εξοικονομούμε χώρο και χρόνο.

Οπότε όποια και αν είναι η δική σας σχέση με την ασφάλεια δεδομένων, ακόμα και αν ανήκετε στους χρήστες που έχουν σταθεί τυχεροί, και δεν έχασαν ποτέ σημαντικά δεδομένα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον ή ακόμα και αν είστε στην κατηγορία που την πάθατε, και μετά μάθατε, με το μικρό αυτό άρθρο έχετε καταλάβει πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια των δεδομένων και το πόσο απόλυτο είναι να έχουμε αντίγραφα ασφαλείας. Βέβαια δεν ξεχνάμε ότι ακόμα και αν συμβεί η καταστροφή (full disaster) δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε και να απευθυνθούμε σε ένα ειδικό για να μας βοηθήσει να σώσουμε τα αγαπημένα μας δεδομένα.

Keep Calm, Call EasyService and Smile.

Το easyservice.gr ανήκει στον όμιλο εταιριών

superoffers logo easysports logo zeotec logo flowernet logo easybuy logo
Designed & Developed by WebO2