Όλοι μας έχουμε καταλάβει ότι η σύνδεση του ιντερνέτ – διαδικτύου με το σπίτι μας γίνονται με μηχανήματα που ονομάζονται routers και μας επιτρέπουν το δίκτυο του σπιτιού μας να συνδέετε με το δίκτυο της εταιρείας – provider μας. Κάποια έχουν και Wi-Fi δηλαδή είναι WiFi router οπότε μπορούμε να συνδεόμαστε από απόσταση, ασύρματα σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού μας κι αν βρισκόμαστε και επιτρέπουν να συνδεόμαστε κι εμείς με το λάπτοπ , τα smartphone η tablet ταυτόχρονα και ασύρματα .
Το μειονέκτημα της ασύρματης σύνδεσης όμως είναι ότι, όπως εμείς μπορούμε να συνδεθούμε, μπορεί κι ο γείτονας να «βλέπει» το ασύρματο δίκτυό μας η ο οποιοσδήποτε χάκερ που θα ήθελε να παρεισφρήσει στο δίκτυό μας και να κλέψει τα αρχεία μας, τους κωδικούς μας ή να προβεί σε οποιαδήποτε κακόβουλη πράξη ή οτιδήποτε άλλο έχει στο νού του .
Στην πρώτη περίπτωση του γείτονα που απλώς μπήκε στο ασύρματο δίκτυο μας έχουμε απλά καθυστερήσεις στη σύνδεση μας (καθώς προστίθενται επιπλέον άτομα – χρήστες στο δίκτυο μειώνοντας το διαθέσιμο εύρος ζώνης – bandwidth), στη δεύτερη περίπτωση κινδυνεύουμε καθώς μπορεί από το να έχει πρόσβαση στο εσωτερικό δίκτυο γραφείου ή οικίας, στα αρχεία μας, στους υπολογιστές μας στις εφαρμογές μας, στους κωδικούς μας ή ακόμα και να προβεί σε κακόβουλες και παράνομες ενέργειες που μπορεί να μας δημιουργήσουν προβλήματα με τη νομοθεσία καθώς φαίνεται η δικιά μας γραμμή.
Για μπορέσουμε να προστατέψουμε το οικιακό μας δίκτυο πρέπει να συνδεθούμε μέσω ενός υπολογιστή μας στο router σας ενσύρματα κι όχι ασύρματα. Βρίσκουμε το IP του router που είναι το Gateway στις ρυθμίσεις δικτύου του υπολογιστή μας. Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά μοντέλα router οπότε δεν μπορούμε να σας καθοδηγήσουμε για το πιθανό μοντέλο ή μάρκα router που έχετε στο σπίτι ή στο γραφείο σας. Πάντως η λογική είναι αυτή που θα αναφέρουμε παρακάτω. Μην ξεχνάτε ότι κάποιες αλλαγές όπως η αλλαγή συνθηματικού – θα μας αποκόψουν από τη σύνδεση με το router αν είστε συνδεδεμένοι ασύρματα πριν τελειώσει η διαδικασία, γι’ αυτό, καλό είναι να είστε συνδεδεμένοι με καλώδιο.
Η Ρύθμιση του router δεν είναι κάτι πολύ δύσκολο και με λίγη όρεξη και αφιερώνοντας ένα κομμάτι του χρόνου μας θα μπορέσουμε να δώσουμε λύση.
Για να ρυθμίσουμε το router, πρεπει θα μπούμε στο μενού των ρυθμίσεών του ( στο διαχειριστικό του) με το παρακάτω τρόπο:
Εκκινήστε τον browser που συνήθως χρησιμοποιείτε για το Internet και, στη γραμμή διευθύνσεων, γράψτε τη διεύθυνσή του (γνωστή ως “IP Address”). Συνήθως είναι 192.168.1.1, 192,168.0.1, 192.168.1.254 ή κάτι παρόμοιο (θα τη βρείτε αναγεγραμμένη στο βιβλίο του ή στη βάση του μαζί με άλλες πληροφορίες).
Εφόσον βρήκατε και πληκτρολογήσατε τη διεύθυνση, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με ένα μικρό παράθυρο που θα σας ζητάει το όνομα χρήστη και το συνθηματικό για την είσοδό σας στο μενού του router. Τώρα αυτές τις πληροφορίες μπορείτε να τις βρείτε στο βιβλίο οδηγιών του, σε έντυπο από την εταιρεία που έχετε τη σύνδεση internet αλλά και κάτω από τη βάση του router, στην ετικέτα. Η συνηθέστερη εργοστασιακή ρύθμιση για τα δύο πεδία (χρήστης – συνθηματικό είναι: «admin», «admin»). Aν δεν το βρίσκετε θα πρέπει να καλέσετε στην εξυπηρέτηση πελατών του Provider για να σας ενημερώσουν.
Αφού μπείτε στο κεντρικό μενού του router, θα δείτε μέσα στο μενού τις ρυθμίσεις του ασύρματου δικτύου. Συνήθως είναι κάποια επιλογή που ονομάζετε “Wireless”, “Wireless settings” ή “WLAN” ή “WiFi”.
Όταν βρείτε το μενού που αναφέρετε στης ρυθμίσεις που αντιστοιχούν στης ασύρματες δυνατότητες της μας επιλέγετε ως πρωτόκολλο ασφάλειας – encryption type WPA2 – αυτό είναι, επί του παρόντος το ασφαλέστερο.
Στο πεδίο του συνθηματικού (θα γράφει κάτι σαν “passphrase”, “password” ή «encryption»), συμπληρώστε το νέο συνθηματικό που θέλετε. Φροντίστε το συνθηματικό να είναι δύσκολο με γράμματα, αριθμούς και σύμβολα ($&*%, π.χ.) για να μη μπορεί κάποιος να το μαντέψει και να το «σπάσει». Άλλα να είναι και κάτι που να μπορείτε να θυμάστε εύκολα (π.χ. συνδυασμός γνωστού σας ονόματος, κάποιας ημερομηνίας,κάποια σύμβολα στην αρχή ή στο τέλος ή συνδυασμός μικρών και μεγάλων χαρακτήρων θα κάνουν τη δουλειά περίφημα).
Μια άλλη σημαντική αλλαγή που πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάζουμε το όνομα του δικτύου σε κάτι που να μας είναι πιο οικείο. Ψάξτε το πεδίο “SSID” (αυτό το πεδίο – ρύθμιση είναι που ορίζει το όνομα του ασύρματου δικτύου του router σας) και αλλάξτε το σε κάποιο που να σας είναι αναγνωρίσιμο (όπως το όνομά σας ή ό,τι άλλο σας αρέσει), με λατινικά γράμματα και αριθμούς.
Σχεδόν τελειώσαμε τώρα απλά πατάμε το πλήκτρο αποθήκευσης το πατάτε και αφήνετε το router να κάνει επανεκκίνηση (θα σας προειδοποιήσει και θα ζητήσει επιβεβαίωση) για να εφαρμόσει τις αλλαγές σας. Εννοείται ότι θα πρέπει να περιμένετε λίγο μέχρι να κάνει επανεκκίνηση για την επανασύνδεσή σας στο Internet και γενικότερα στο δίκτυό σας.
Μετά τις αλλαγές, θα πρέπει όλες σας οι ασύρματες συσκευές που συνδέονταν στο Wi-Fi δίκτυό σας, να επαναρυθμιστούν. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε ανίχνευση – scan για να βρείτε το νέο όνομα δικτύου (SSID) και να κάνετε σύνδεση – connection και να βάλετε τους νέους κωδικούς – συνθηματικό που ορίσατε κατά την παραπάνω διαδικασία.
Τώρα, το δίκτυό σας είναι πιο ασφαλές από παρείσακτους και μόνο εσείς, και αυτοί που επιτρέπονται από εσάς, μπορούν να συνδεθούν σ’ αυτό. Βέβαια πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι οτιδήποτε εκπέμπεται ασύρματα πάντα έχει πιθανότητες υποκλοπών αλλά σύμφωνα με τις προδιαγραφές των περισσοτέρων router αυτή την στιγμή θα είστε όσο το δυνατόν πιο ασφαλής. Αν δεν τα καταφέρετε να κάνετε μόνοι σας τα παραπάνω μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Keep Calm, Call EasyService and Smile – 210 3004040