string(4) "post"

Έπιασαν τα κρύα; Τι θα κάνουμε για να προστατέψουμε την τσέπη μας βάζοντας πετρέλαιο θέρμανσης;

Έπιασαν τα κρύα; Τι θα κάνουμε για να προστατέψουμε την τσέπη μας βάζοντας πετρέλαιο θέρμανσης;

Παρόλο που τα γερά κρύα δεν έχουν πιάσει ακόμα και λόγω οικονομικής κρίσης, το γέμισμα της δεξαμενής πετρελαίου δεν βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες του οικογενειακού προϋπολογισμού, καλό θα είναι τα νοικοκυριά να λάβουν υπόψη τους, τις γενικές συμβουλές, που δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών σε ό,τι αφορά την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε αργότερα να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

easyservice-petrelaio

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ ( Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών): Οι Έντεκα βασικές συμβουλές για να μην… σας κλέψουν όταν θα έρθει η ώρα να παραλάβετε το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι οι παρακάτω:

1. Δεν επιτρέπουμε να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα, τα οποία δε γνωρίζουν τη διαδικασία, με την οποία πρέπει να γίνεται η παραλαβή. Καλό και αναγκαίο θα είναι, κατά τη διάρκεια της παραλαβής, να παραβρίσκονται περισσότερα του ενός άτομα.

easyservice-metrites

2. Δεν εμπιστευόμαστε το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής μας, αλλά χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο ή το δικό μας μετρητή.

3. Δεν παραλαμβάνουμε, το πετρέλαιο βιαστικά και χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας, προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση – διαρροή πετρελαίου).

4. Δε δεχόμαστε να πληρώσουμε, αν η απόδειξη ή το τιμολόγιο παραλαβής – πληρωμής δεν έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα, από το νόμο, στοιχεία (όπως: ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, προμέτρηση και επιμέτρηση, ώρα παράδοσης κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση, κατα την παραλαβή σημειώνουμε τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».

easyservice-glitoste-lefta

5. Επιλέγουμε, μετά από έρευνα, αξιοποιώντας το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων http://www.fuelprices.gr/ και τις αναγραφόμενες, στα πρατήρια της περιοχής μας, τιμές (τα πρατήρια καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων, σε φωτεινές πινακίδες, εμφανείς, στους καταναλωτές).

6. Πρέπει να ξέρουμε να υπολογίζουμε, με ακρίβεια, πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να μάθουμε πόσα λίτρα αντιστοιχούν, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής μας, πολλαπλασιάζουμε το μήκος της (π.χ. 2,00 μέτρα) επί το πλάτος της (π.χ. 1,25 μέτρα) επί το ύψος της (π.χ. 1 μέτρο), δηλαδή: 2 x 1,25 x 1  = 2,5 m3 ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500 : 100 = 25). Όλες οι προαναφερόμενες διαστάσεις αφορούν τις εσωτερικές διαστάσεις της δεξαμενής.

easyservice-symboules

7. Πρέπει να μετράμε, παρουσία του βυτιοφορέα, το ύψος του πετρελαίου, που έχει η δεξαμενή μας και πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει. Η μέτρηση γίνεται, εύκολα, με μια ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο: βάζουμε κάθετα, στη δεξαμενή, τη βέργα. Βγάζουμε τη βέργα και μετράμε το ύψος, μέχρι το σημείο, που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου, μέσα στη δεξαμενή.

8. Η μέτρηση της ανύψωσης της στάθμης του πετρελαίου, μέσα στη δεξαμενή, πρέπει να γίνεται, αφού κατασταλάξει ο αφρός (πρέπει να παρέλθουν 5-10 λεπτά).

9. Απαιτούμε, από το μεταφορέα, να γράψει το ύψος, που μετρήσαμε, πριν και μετά την παράδοση, στην απόδειξη παραλαβής. Το πετρέλαιο, που παραλάβαμε, μπορούμε να το υπολογίσουμε, αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του πετρελαίου, που προστέθηκε, στη δεξαμενή μας, με τα λίτρα ανά εκατοστό, που αυτή χωράει. Αν π.χ. η δεξαμενή μας είχε 18 εκατοστά πετρέλαιο, πριν την παραλαβή και 78 εκατοστά μετά την παραλαβή, προστέθηκαν 78-18=60 εκατοστά. Σύμφωνα, με το προηγούμενο παράδειγμα, με τα 25 λίτρα, ανά εκατοστό ύψους, παραλάβαμε 60×25=1500 λίτρα πετρέλαιο.

easyservice-thermansi

Τρείς συμβουλές ακόμα που δεν αφορούν την παραλαβή του πετρελαίου αλλά γενικότερα την οικονομία στην τσέπη μας.

1. Είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, καθαρισμός – συντήρηση – ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης. Η συντήρηση αποτελεί προϋπόθεση, για λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου και, επομένως, εξοικονόμηση χρημάτων. Καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση, είναι, αμέσως, μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης δηλαδή Απρίλιο και Μάιο, ώστε να μη μείνουν κατάλοιπα καύσης, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός του συστήματος.

2. Καλή θέρμανση σημαίνει να αισθανόμαστε άνετα. Η υπερβολική ζέστη είναι πολυδάπανη και ανθυγιεινή. Η ιδανική ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων μιας κατοικίας πρέπει να έχει ως εξής: Μπάνιο: 22°C, Καθιστικό: 19-20°C, Υπνοδωμάτια: 18°C. Ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία ένας βαθμός θερμοκρασίας λιγότερος σημαίνει οικονομία 4 – 10 % περίπου, σε πετρέλαιο.

easyservice-kalorifer

3. Σε πολλά σπίτια λόγο παλαιότητας έχουν ανεπαρκή θερμομόνωση, επειδή να αλλάξουμε μέσα σε εποχές οικονομικής κρίσης αλουμίνια ή να βάλουμε θερμομόνωση σε τοίχους είναι απο δύσκολο έως αδύνατο λαμβάνουμε μέτρα προστασίας και θερμομόνωσης όπως χαλιά ή μοκέτες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια, κάτω απο πόρτες κυρίως εξόπωρτες ή στα σημεία που ανοιγοκλείνουν παράθυρα – πόρτες και οι οποίες έχουν επαφή με τον εξωτερικό χώρο, βάζουμε θερμομονωτικές ταινίες για να τις μονώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, χρησιμοποιούμε χοντρές κουρτίνες που να ακουμπάνει μέχρι και το πάτωμα και τις έχουμε κλειστές ώστε να καλύπτουμε τα παράθυρα.

Το easyservice.gr ανήκει στον όμιλο εταιριών

superoffers logo easysports logo zeotec logo flowernet logo easybuy logo
Designed & Developed by WebO2