string(4) "post"

Επισκευή Κάρτας Γραφικών Υπολογιστή ή Laptop με Reflow / Reballing

Επισκευή Κάρτας Γραφικών Υπολογιστή ή Laptop με Reflow / Reballing

Επισκευή Κάρτας Γραφικών Υπολογιστή ή Laptop με Reflow / Reballing

Όλοι οι υπολογιστές έχουν κάρτα γραφικών ξεχωριστά ή ενσωματωμένη στην μητρική. Αντίστοιχα και στα laptop, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η κάρτα γραφικών είναι ενσωματωμένη στη μητρική. Αυτό σημαίνει πως, αν η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών χαλάσει, είναι δύσκολο να αντικατασταθεί και οι μόνοι τρόποι είναι η αντικατάσταση όλης της μητρικής πλακέτας ή η επισκευή της κάρτας γραφικών οι οποίες μπορούν να επεκτείνουν τη ζωή της μέχρι και για 2 – 3 χρόνια. Βέβαια για να υλοποιηθούν χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό και ειδικά πανάκριβα ρομποτικά μηχανήματα ώστε η εργασία να ολοκληρωθεί όπως ακριβώς όταν η πλακέτα κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο παραγωγής. Τέτοια ειδικά μηχανήματα λόγω του υπερυψηλού κόστους συναντάμε μόνο σε υπερσύγχρονα επισκευαστικά κέντρα όπως του EasyService.

Το επισκευαστικό κέντρο – τεχνικό εργαστήριο EasyService, αναλαμβάνει την επισκευή σε κάρτες γραφικών σε laptop, υπολογιστές και παιχνιδομηχανές από όλη την Ευρώπη.

Πώς χαλάει η κάρτα γραφικών σε laptop ή υπολογιστή ή παιχνιδομηχανή;
Οι δύο πιο άμεσοι κίνδυνοι για οποιοδήποτε συσκευή, ιδίως φορητή είναι η πτώση που οδηγεί σε έντονο κραδασμό – σπασίματα και η πτώση υγρού – νερό, καφέ, αναψυκτικό, που οδηγεί σε οξειδώσεις, βραχυκυκλώματα,… κλπ. Εντούτοις, τα περισσότερα laptop και φορητές συσκευές χαλάνε χωρίς να έχει συμβεί τίποτα από τα δύο. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο λόγος είναι η υπερθέρμανση, που είναι ο σιωπηλός δολοφόνος των laptop.

Κάθε υπολογιστής, σταθερός και laptop, θερμαίνεται καθώς λειτουργεί, η CPU και η GPU ανάλογα και με το φόρτο τους εκλύουν μεγάλα ποσά θερμότητας και διαθέτουν σύστημα ψύξης για την απαγωγή της θερμότητας. Το πρόβλημα όμως είναι πως, με τον καιρό, ο υπολογιστής έλκει τη σκόνη του περιβάλλοντος ηλεκτροστατικά, η οποία σκόνη επικάθεται στις εσωτερικές του επιφάνειες. Η απόδοση του των ανεμιστήρων μειώνεται και γενικότερα η απόδοση τους συστήματος ψύξης.

easyservice-laptop-cooling

Στα laptop και γενικότερα σε φορητές ή συσκευές με μικρά κουτιά το πρόβλημα είναι εμφανέστερο, λόγω περιορισμένου μεγέθους, το σύστημα ψύξης έχει μικρές διαστάσεις και χαμηλή ροή αέρα που οδηγεί σε χαμηλή θερμοαπομάκρυνση.

easyservice-notebook-service-laptop-reflow-reballing

Όταν συγκεντρώνεται σκόνη, σταδιακά καλύπτει τη βασική γρίλια εξαερισμού, τόσο του εισερχόμενου θερμοκρασίας περιβάλλοντος αέρα όσο και του εξερχόμενου ζεστού αέρα με αποτέλεσμα την ολοένα και μικρότερη ροή αέρα και τις αυξανόμενες θερμοκρασίες που οδηγούν σε υπερθερμάνσεις, θερμικές διαστολές, θερμικό σόκ και μείωση αποδοτικότητας ώς και ολική βλάβη.

easyservice-notebook-service-laptop-reflow-reballing-4

Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας ο τακτικός καθαρισμός του laptop, υπολογιστή, παιχνιδομηχανής που περιλαμβάνει τον καθαρισμό της σκόνης – επικαθίσεων και την αντικατάσταση της θερμοαγώγιμης πάστας με άλλη επαγγελματική υψηλής ποιότητας και υψηλής θερμοαγωγιμότητας ανάμεσα στην ψήκτρα, τον επεξεργαστή, την κάρτα γραφικών, και το chipset της μητρικής.

Πολύ συχνά, το πρώτο θύμα από την μακροχρόνια αυξημένη θερμοκρασία λειτουργίας σε laptop είναι η κάρτα γραφικών. Ο λόγος είναι πως το κύκλωμα της κάρτας γραφικών (GPU chip) ενσωματώνεται στη μητρική με τη χρήση του Ball Grid Array (BGA). Το ίδιο συμβαίνει σε κάποιες μητρικές υπολογιστών αλλά και στις παιχνιδομηχανές.

easyservice bga reballing

Το Ball Grid Array πρόκειται για σειρές από balls μπαλάκια-σφαιρίδια φτιαγμένα από ένα κράμα κασσίτερου με άλλα μέταλλα με χαμηλό σημείο τήξης, όπως χαλκός και ψευδάργυρος, μαζί με χαμηλές συγκεντρώσεις από άργυρο και αντιμόνιο.

easyservice bga balls
Τα σφαιρίδια αυτά αρχικά επικολλούνται στο κάτω μέρος του ολοκληρωμένου – chip. Κατά την κατασκευή, το chip τοποθετείται με ειδικά ρομποτικά στη μητρική, και το όλο σύστημα θερμαίνεται αρκετά ώστε να λιώσει το καλάι και να ενωθεί φυσικά και ηλεκτρικά το chip με τις  επαφές – συνδέσεις της μητρικής.

easyservice reflow reballing
Η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί συνεχή θερμική συστολή και διαστολή, η οποία τελικά καταλήγει να δημιουργεί πρόβλημα στις κολλήσεις – επαφές του BGA chip με την μητρική μέσω των Solder Balls.

bga-crack-balls

bga-balls-cold-solder

 

easyservice reballing

Σαν αποτέλεσμα, ενώ η ίδια η κάρτα γραφικών μπορεί να λειτουργεί κανονικά, το ελάττωμα στη σύνδεση θα προξενήσει προβλήματα στον υπολογιστή.

episkevi-kartas-grafikon

Η πιο σαφής ένδειξη πως έχει πρόβλημα η κάρτα γραφικών είναι αν στην οθόνη εμφανίζονται περίεργα χρώματα, παράσιτα, θόρυβος, γραμμές και τεχνουργήματα, η εικόνα τρεμοπαίζει ή η οθόνη κάνει αναλαμπές, ιδίως αν αυτά εμφανίζονται από την πρώτη εκκίνηση (POST) του υπολογιστή, πριν ακόμα μπει στo λειτουργικό σύστημα Linux – Windows.

Ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης, μπορεί επίσης ο υπολογιστής να ανάβει αλλά η οθόνη να μην δείχνει τίποτα, ή ο υπολογιστής να μην ανάβει καθόλου, αν και σε αυτά τα συμπτώματα είναι πιθανό επίσης να φταίει η RAM, ο επεξεργαστής, ή η μητρική.

Μία ακόμα σαφής ένδειξη πως έχει πρόβλημα η κάρτα γραφικών είναι αν έχουμε μπλε οθόνη κατά την εγκατάσταση των Windows, στο σημείο που εγκαθίσταται ο driver της κάρτας γραφικών, μετά την πρώτη επανεκκίνηση, προς το τέλος της εγκατάστασης.

Πώς γίνεται η επισκευή κάρτας γραφικών σε laptop
Εφόσον η βλάβη της κάρτας γραφικών προέρχεται από πρόβλημα στις κολλήσεις του BGA chip, η μέθοδος της επισκευής περιλαμβάνει την επιδιόρθωση αυτής της κόλλησης, αυτών των επαφών. Υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι, το reflowing και το reballing ή BGA Reflow – BGA Reballing στην αργκό των τεχνικών. Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο διάφορες ερασιτεχνικές μέθοδοι με πιστόλια θερμού αέρα, με σεσουάρ, με φούρνους κουζίνας και ενα σωρό άλλες (πατέντες) η οποίες οδηγούν με πολύ χαμηλό ποσοστό σε μια προσωρινή επισκευή αλλά οδηγούν σε καταστροφή της μητρικής πλακέτας ή του BGA. To EasyService προτείνει να τα αποφεύγετε όλα αυτά και να απευθύνεστε σε ειδικούς με τον κατάλληλο σύγχρονο εξοπλισμό.

Η επισκευή κάρτας γραφικών με reflowing
Ο στόχος του reflowing είναι η επισκευή κάρτας γραφικών με την επιδιόρθωση του υπάρχοντος καλάι στο BGA chip, με εστιασμένη θέρμανση σε συγκεκριμένη θερμοκρασία.

easyservice reballing

Πρακτικά θερμαίνεται τοπικά η περιοχή, με ένα προσεκτικά επιλεγμένο θερμικό προφίλ, που διαθέτη θερμοκρασία αρκετή για να λιώσει μερικώς το καλάι και να επιδιορθωθεί η σύνδεση, χωρίς όμως να προξενηθεί βλάβη στα κυκλώματα.

Στο εργαστήριο EasyService χρησιμοποιούνται 5 διαφορετικές συσκευές – Rework Systems για τις διαδικασίες reballing και reflow με διαφορετικές δυνατότητες και ικανότητες με υπερσύγχρονα οπτικά με Laser για ευθυγράμμιση και τέλεια εστίαση, που είναι από τα ακριβότερα και πιο αξιόπιστα παγκοσμίως συστήματα αποκόλλησης και συγκόλλησης του BGA Chip και έχουν τη μεγαλύτερη επιτυχία στις επισκευές.

service-reflow
Το reflowing είναι η πιο οικονομική μέθοδος για την επισκευή κάρτας γραφικών σε laptop. Σε γενικές γραμμές η επισκευή κρατάει από έξι  έως δώδεκα μήνες, ενώ σε συγκεκριμένα μοντέλα laptop έχει κρατήσει έως και δύο χρόνια.

Το πρόβλημα με το reflowing, όμως, είναι πως είναι πιθανό το αρχικό υλικό κόλλησης να μην ήταν υψηλής ποιότητας, ή να μην έγινε σωστά εξ’ αρχής η συγκόλληση στο εργοστάσιο. Ακόμα και με το ιδανικό reflowing, λοιπόν, είναι πιθανό η επισκευή να αποτύχει.

Η καλύτερη λύση για την επισκευή κάρτας γραφικών σε laptop, και με το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας, είναι το reballing.

Η επισκευή κάρτας γραφικών με reballing
Η μέθοδος του reballing δεν ξαναλιώνει το υπάρχον καλάι (τις solder balls), αλλά πρακτικά αντικαθίστανται όλα τα σφαιρίδια στο κάτω μέρος του BGA chip, με επαφές – balls που είναι πια καινούρια, και όχι (ξαναζεσταμένη) όπως στο reflowing.

Με το reballing, η επισκευή μπορεί να κρατήσει από πέντε μήνες μέχρι και τρία χρόνια.

Η διαδικασία είναι αρκετά πιο περίπλοκη σε σχέση με το reflowing. Αφού αποσυναρμολογηθεί το laptop, η μητρική πλακέτα τοποθετείται σε ειδικά μηχανήματα που κάνουν αυτή την διαδικασία. Σχεδόν σε όλα τα επισκευαστικά κέντρα στην Ελλάδα δεν θα βρείτε τέτοια μηχανήματα ή θα βρείτε απλά που μόνο με χειροκίνητο τρόπο ξεκολλάνε και μετά πάλι με χειροκίνητο κολλάνε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η διαδικασία λόγω της τεράστιας ακρίβειας που απαιτείται να μην γίνεται σωστά ιδίως στην διαδικασία της επανασυγκόλλησης.

easyservice laptop repair

Στο EasyService υπάρχουν πανάκριβα αυτοματοποιημένα ρομποτικά μηχανήματα (Full Automated Soldering – Desoldering) με υπερσύγχρονα οπτικά για τέλεια ευθυγράμμιση τα οποία ξεκολλάνε αλλά και κολλάνε τα ολοκληρωμένα με ακρίβεια 0,01mm όταν το ανθρώπινο χέρι με τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν άλλα επισκευαστικά κέντρα είναι στο 0,5 – 2 mm.

easyservice-desolder
Στη συνέχεια αποκολλάται εντελώς το BGA Chip…

easyservice-desolder
…και καθαρίζεται πλήρως η μητρική πλακέτα από τις παλιές κολλήσεις.

clean-bga-balls
Ομοίως καθαρίζεται και η κάτω επιφάνεια του BGA Chip.

bga-remove-old-balls

Ύστερα, με τη χρήση stencil…

easyservice-bga-stencils
…τοποθετούνται νέα σφαιρίδια στο BGA Chip…

solder-balls-bga
…το οποίο στη συνέχεια τοποθετείται σε ειδικό φούρνο για να δέσει το καλάι.

easyservice-solder-oven
Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το BGA chip αλλά και η μητρική πλακέτα καθαρίζεται σε μπανιέρα υπερύθρων.

kolympithra-yperixon

ultrasonic-cleaner

Καθαρό, πλέον, ευθυγραμμίζεται με τις επαφές της μητρικής κάρτας και τοποθετείται με τη διαδικασία κόλλησης.

full-automated-reballing

Τέλος, τοποθετείται νέα υψηλής θερμοαγωγιμότητας και θερμοαποροφητικότητας θερμική αλοιφή, η ψήκτρα, και επανασυναρμολογείται το laptop.

 

 

Στη EasyService, μετά την επισκευή γίνεται ένα εντατικό stress test διάρκειας έξι ωρών, στο οποίο διάστημα ο υπολογιστής με την βοήθεια διαφόρων benchmarking and Stressing λειτουργεί σε εργασίες 2D,3D,…. με υψηλές απαιτήσεις, προκειμένου να ελεγχθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η επισκευή.

Μάλιστα, για το reballing η εταιρεία παρέχει έξι μήνες γραπτή εγγύηση για την επισκευή.

Η διαδικασία του reballing θα ακολουθηθεί επίσης σε περίπτωση που χρειάζεται να αντικατασταθεί εντελώς το BGA chip της κάρτας γραφικών, σε περίπτωση μεγαλύτερης βλάβης, οπότε και θα τοποθετηθεί απευθείας το νέο chip στη μητρική.

Το EasyService βρίσκεται στη Αθήνα, Μαρούσι, Μεσογείων 165 (Πλησίον Σχολών ΔΟΥΚΑ), όμως αναλαμβάνει επισκευές από όλη την Ελλάδα, με κόστος αποστολής και παραλαβής μόνο 7 ευρώ και από την υπόλοιπη Ευρώπη με κόστος αποστολής και παραλαβής μόνο 30  ευρώ.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 210 3004040 ή στο info@easyservice.gr ή να ζητήσετε την βοήθεια μας για να λύσουμε οποιαδήποτε απορία σας.

Ειδικά για το reballing, αλλά και άλλες απαιτητικές εργασίες σε laptop, όπως η αντικατάσταση CPU Socket, μπορείτε να διαβάσετε για τις αναλυτικές επισκευές της εταιρείας.

Εκτός από την επισκευή κάρτας γραφικών, το EasyService αναλαμβάνει επιπλέον:

Επισκευές iPhone
Επισκευές iPad
Επισκευές iMac
Επισκευές MacBook
Επισκευές Υπολογιστών
Επισκευές Κινητών – Επισκευές Smartphones
Επισκευές Tablet
Επισκευές Τηλεοράσεων
Επισκευές Playstation
Επισκευές Xbox
Ανάκτηση Δεδομένων

Επισκευές Monitors – Οθόνες

και πολλά άλλα

Μπορείτε να διαβάσετε αξιολογήσεις από τους πελάτες στη σελίδα της εταιρείας στο Facebook, καθώς και στο Google Review
  

Το easyservice.gr ανήκει στον όμιλο εταιριών

superoffers logo easysports logo zeotec logo flowernet logo easybuy logo
Designed & Developed by WebO2