string(4) "post"

Καθυστερεί το Internet;

Καθυστερεί το Internet;

Καθυστερεί το Internet? 

Σε όλους μας τυχαίνει και όλοι μας εκνευριζόμαστε. Προσπαθούμε να δούμε ένα βιντεάκι στο Youtube, ή σε κάποια άλλη ιστοσελίδα και αυτό δεν φορτώνει με τίποτα. Προσπαθούμε να κατεβάσουμε ένα αρχείο μικρού μεγέθους – λίγων megabytes, και χρειάζεται να περιμένουμε αρκετά λεπτά, εκεί που κανονικά θα είχε κατέβει σε ένα. Εκείνη την στιγμή εκνευριζόμαστε και συγχυζόμαστε. Πριν τρελαθούμε και σπάσουμε τον υπολογιστή μας πρέπει πρώτα να βρούμε την αιτία και το λόγο. 

 

Οπότε το ερώτημα είναι, γιατί καθυστερεί το Internet ? Άραγε έχει πρόβλημα η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, έχει πρόβλημα ο πάροχος μας, μήπως ο γείτονας μας κλέβει wifi και κατεβάζει ταινίες ή άλλες κακόβουλες ενέργειες από Torrent? Μήπως έχουμε κάποιο κακόβουλο λογισμικό ή ιό; Φυσικά αν έχει πρόβλημα η ιστοσελίδα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, αν έχει πρόβλημα ο πάροχος το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε πάροχο αν δεν είναι γενικότερα πρόβλημα κακής γραμμής από το σπίτι μας μέχρι τα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ οπότε και σε άλλο πάροχο να πάμε πιθανόν να έχουμε τα ίδια προβλήματα. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με πρόβλημα του δικού μας δικτύου και όχι με εξωγενείς παράγοντες.

EasyService Network Miner

Μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τι σημαίνει στο προσωπικό μας οικιακό – εταιρικό δίκτυο, χάρη σε ένα μικρό προγραμματάκι το NetworkMiner.

Γιατί λοιπόν καθυστερεί το Internet?
Μέχρι πριν μερικά χρόνια, η μόνη συσκευή που χρησιμοποιούσε το Internet στο σπίτι ήταν ο υπολογιστής μας και αυτός ήταν ο μοναδικός. Σήμερα όμως, όχι μόνο έχουμε κινητά και tablet συνδεδεμένα με το wi-fi μας, αλλά και άλλες συσκευές έχουν αποκτήσει πρόσβαση στο Internet, όπως οι τηλεοράσεις , οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ηχοσυστήματα, Mp4 Player και σε λίγο καιρό θα αποκτήσει το ψυγείο μας, η κουζίνα μας και ένα σωρό άλλες συσκευές. 

easyservice βελτιώστε ταχύτητα internet

 

 

Όλες αυτές οι συσκευές θέλουν μέρος του bandwidth της σύνδεσής μας( όπως αν ανοίξουμε όλες τις βρύσες στο σπίτι μας ταυτόχρονα η ροή νερού σε κάθε βρύση μειώνεται ). Επίσης αν δεν έχουμε κλειδώσει το WiFi μας θα μπαίνει και ο κάθε γείτονας ή ξένος να μας τραβάει Bandwidth με αποτέλεσμα τα πράγματα να ψιλοσέρνονται.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι να εντοπίσουμε ποιος είναι ο ένοχος ή οι ένοχοι που η σύνδεσή μας δεν τραβάει, προκειμένου να επέμβουμε.

Όσο απλή και αν ακούγεται αυτή η ιδέα στην θεωρία, στην πράξη είναι δύσκολο να ξέρουμε ακριβώς ποιο μέρος της σύνδεσής μας απασχολεί η κάθε συσκευή. Χρειαζόμαστε εξειδικευμένο πρόγραμμα. Μπορεί με το νερό στο προηγούμενο παράδειγμά μας τα πράγματα να είναι απλά αφού βάζουμε έναν μετρητή σε κάθε σωλήνα που θέλουμε αλλά στα δίκτυα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

netowork miner dns

Το NetworkMiner μας δίνει μια απλή λύση σε αυτό το πρόβλημα. Αρκεί να εγκατασταθεί σε ένα μόνο υπολογιστή, και μέσω της κάρτας δικτύου του θα μπορέσει να βγάλει συμπέρασμα για την κίνηση σε όλο το οικιακό μας δίκτυο. Το NetworkMiner ανήκει στην κατηγορία των προγραμμάτων που ονομάζονται packet sniffers. Στα δίκτυα στα περισσότερα τουλάχιστον καθώς εξαρτάται απο το πρωτόκολλο επικοινωνίας ( δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να σας μπερδέψουμε με τα θέματα επικοινωνίας και δικτύων καθώς είναι τεράστιο) γίνεται ανταλλαγή πακέτων δεδομένων, πακέτων διευθύνσεων, πακέτων ελέγχου,… Με άλλα λόγια γενικότερα πακέτων.

Ανάλυση Πακέτων
 Τέτοιου είδους προγράμματα όπως το Network Miner μπορούν να παρακολουθήσουν την κίνηση των δεδομένων από και προς το Internet, και με τις πληροφορίες από κάθε πακέτο δεδομένων να μας επιτρέψουν να βγάλουμε σημαντικά συμπεράσματα και να έχουμε πλήρη εικόνα του δικτύου μας.

Το πρόγραμμα είναι portable (δηλαδή δεν χρειάζεται εγκατάσταση, απλά το αποσυμπιέζουμε από το .zip στο οποίο κατεβαίνει και το τρέχουμε). Το μόνο που χρειάζεται στη συνέχεια είναι να επιλέξουμε το δίκτυο στο οποίο είμαστε συνδεδεμένοι με βάση την κάρτα δικτύου (ενσύρματη Ethernet ή ασύρματη WiFi), και να πατήσουμε το κουμπί Start.

Μέχρι να πατήσουμε Stop ή να κλείσουμε το πρόγραμμα, το NetworkMiner τρέχει συνεχώς, παρακολουθώντας ζωντανά το δίκτυό μας και όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτό. Είναι δηλαδή ένας μεγάλος αδερφός του δικτύου μας που βλέπει και αναλύει τα πάντα.

Στην πρώτη καρτέλα Hosts, δείχνει τις διαφορετικές διευθύνσεις σελίδων στις οποίες είναι συνδεδεμένες όλες οι συσκευές του σπιτιού μας.

easyservice-network-miner

Αν σας φαίνονται πολλές, μην ανησυχείτε. Στον υπολογιστή υπάρχουν διάφορες διεργασίες, services και ένα σωρό ακόμα που είναι συνδεδεμένες σε σελίδες ή σε διάφορα web services στο Internet (broswers, εφαρμογές, παιχνίδια, antivirus, windows update,… κλπ), και φυσικά ας μην ξεχνάμε πόσο εύκολο είναι να παρασυρθούμε και να έχουμε ανοιχτά πολλά sites – tabs ανοιχτά στον broswer μας (που το καθένα θα μετράει σαν ξεχωριστή σύνδεση).
Κάνοντας κλικ στο + σε καθεμία από αυτές τις διευθύνσεις, παίρνουμε αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τη σύνδεση, πόσα πακέτα έχουν σταλεί και ληφθεί.

Αρκετές από αυτές τις διευθύνσεις τις αναγνωρίζει το NetworkMiner. Κάποιες όμως τις χαρακτηρίζει ως unknown άγνωστες είναι εύκολο να βρούμε ποιες είναι αυτές οι άγνωστες, κάνοντας μια αναζήτηση στο whois.net βάζοντας το ip που θέλουμε να δούμε σε ποιόν ανήκει. 

Η καρτέλα Frames είναι επίσης χρήσιμη, καθώς δείχνει τις απευθείας συνδέσεις ανάμεσα σε συσκευές και σελίδες. 

easyservice network miner frames

Οπότε έχουμε καταλάβει σιγά – σιγά τα βασικά και σαν άλλοι Σέρλοκ Χόλμς αρχίζουμε το ψάξιμο. Δεν είναι κακό να δοκιμάσουμε διάφορες καρτέλες για να μάθουμε καλύτερα το πρόγραμμα.

Βέβαια δεν έχουμε άπειρο χρόνο για χάσιμο και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βρούμε γιατί σέρνεται σαν χελώνα η σύνδεση μας. 

Κατ’ αρχάς, στις καρτέλες files και images μπορούμε, σαν άλλος big brother, να δούμε τα αρχεία και τις εικόνες που διακινούνται στο δίκτυό μας. Αν βρούμε εδώ μεγάλες εικόνες και μεγάλα αρχεία που δεν αναγνωρίζουμε τότε είμαστε σε καλό δρόμο καθώς βρήκαμε μια αιτία καθυστέρησης του δικτύου μας.

network miner files

Επιστρέφοντας στην καρτέλα Hosts, μπορούμε στο menu Sort Hosts On να σορτάρουμε – επιλέξουμε να ταξινομηθεί η λίστα με διάφορους τρόπους. Ένας απο τους οποίους είναι με βάση τον αριθμό των εισερχόμενων ή εξερχόμενων πακέτων δεδομένων ή με βάση τον αριθμό των εισερχόμενων ή εξερχόμενων μεγέθους δεδομένων. Αν κάποια από τις συσκευές μας ή μία συγκεκριμένη εφαρμογή έχει μεγάλα νούμερα, το πιθανότερο είναι αυτός να είναι ο ένοχος που το ίντερνετ δεν τραβάει.

Υπάρχουν επίσης επιπλέον καρτέλες  για Messages (που ανιχνεύουν στα πακέτα μηνύματα από Instant Messengers) και Credentials (που ανιχνεύουν κωδικούς στο δίκτυο).

network miner messages

Με αρκετό πειραματισμό και ψάξιματάκι μπορείτε να βρείτε διάφορα πραγματάκια με το πρόγραμματα. Πειραματιστείτε και δοκιμάστε τα διάφορα tabs. Υπάρχει φυσικά και η επαγγελματική έκδοση NetworkMiner Professional που στοιχίζει ακριβά και απευθύνεται σε ειδικούς και για επαγγελματική χρήση. 

Όμως θυμηθείτε την επόμενη φορά που θα συνδεθείτε σε ένα ξεκλείδωτο δίκτυο, στην καφετέρια ή στο γείτονα, πως το προγραμματάκι αυτό είναι εντελώς δωρεάν (και δεν είναι το μόνο που κάνει αυτή τη δουλειά) και θα μπορούσε ο καθένας στο ίδιο δίκτυο να έχει πρόσβαση στους κωδικούς σας.

easyservice-public-network

Υπάρχουν άλλες δύο εφαρμογές πολύ αξιόλογες με παρόμοια χρήση για ανίχνευση δικτύων το Microsoft Network Monitor και το http://www.advanced-ip-scanner.com/gr/ τα οποία δίνουν πιο πολύ έμφαση σε οπτικές ενδείξεις για το δίκτυο σας ενώ το Network miner είναι πιο πολύ text και ψάξιμο αλλά κάνει πιο βαθιά ανάλυση.

 

easyservice-microsoft-network-monitor

Πάντως με τα 3 αυτά εργαλεία και λίγο ψάξιμο στις επιλογές τους μπορείτε να βρείτε πολλά ενδιαφέρονται πράγματα και σίγουρα τον ένοχο ή τους ενόχους που προκαλούν καθυστέρηση στο δίκτυο σας.

advanced-ip-scanner

Αν και πάλι δεν τα καταφέρετε, μην στενοχωριέστε, μην αγχώνεστε και μην ξεχνάτε ότι το EasyService είναι εδώ πάντα δίπλα σας για να σας δώσει λύσεις και να σας βοηθήσει να επιλύσετε κάθε τεχνικό σας πρόβλημα.

Keep Calm, Call EasyService and Smile !

Το easyservice.gr ανήκει στον όμιλο εταιριών

superoffers logo easysports logo zeotec logo flowernet logo easybuy logo
Designed & Developed by WebO2