string(4) "post"

Οδηγός: Open DNS σε PS4 και Xbox One

20003 COVER

Τέλος στον -για πολλούς- “εφιάλτη” του online gaming

 

Σίγουρα το NAT Type είναι ένα πρόβλημα που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο σε gamers που προσπαθούν να το έχουν «ανοιχτό». Δυστυχώς αρκετοί πάροχοι στην Ελλάδα αρνούνται να ασχοληθούν και να δώσουν οδηγίες στους πελάτες τους, με τη δικαιολογία ότι δεν είναι υποχρεωμένοι, πετώντας το μπαλάκι στους ίδιους να ψάξουν να βρουν λύση. Δεν θα το σχολιάσω αυτό γιατί θα γίνω κακός. Ωστόσο δεν είναι όλες έτσι. Όταν το NAT Type είναι Strict ή Moderate δημιουργεί πρόβλημα κυρίως στο online gaming, επηρεάζοντας την επικοινωνία (parties), τη σύνδεση μεταξύ των παικτών σε lobbies και την σταθερότητα στη σύνδεση σε υπηρεσίες όπως το PSN και Xbox Live.

Οι λόγοι για το κλειστό NAT Type μπορεί να ποικίλουν, όμως υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να κάνουμε, όπως να δώσουμε σταθερή IP στις κονσόλες μας, να ορίσουμε τους κωδικούς DNS του παρόχου μας και τέλος (αν ακόμα το NAT Type δεν έχει γίνει Open), να ανοίξουμε κάποια ports στο router μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και open να είναι το DNS σας, αν ακολουθήσετε τα βήματα μέχρι το 2, θα παρατηρήσετε αύξηση τόσο στο download της κονσόλας σας, όσο και στο upload. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να τα πούμε όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται χωρίς τεχνικούς όρους και περιττές πληροφορίες. Επειδή όμως υπάρχουν εκατοντάδες router εκεί έξω που το UI τους διαφέρει, όπως καταλαβαίνετε δε γίνεται να δώσουμε πληροφορίες για όλα. Εμείς θα δώσουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα ώστε να μπείτε στη λογική και από κει και πέρα θα πρέπει να ανατρέξετε στην σελίδα του εκάστοτε κατασκευαστή.

Βήμα 1: 

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να βρούμε την διεύθυνση με την οποία θα μπούμε στις ρυθμίσεις του router μας. Συνήθως είναι 192.168.1.1 ή 192.168.1.254. Για να είμαστε όμως σίγουροι, πάμε μέσω του υπολογιστή μας στην αναζήτηση των Windows και πληκτρολογούμε CMD για να ανοίξουμε την γραμμή εντολών. Πληκτρολογούμε ipconfigκαι πατάμε Enter. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η σειρά αριθμών του Default Gateway.Στο παράδειγμά μας είναι 192.168.1.254. Σημειώνουμε κάπου αυτόν τον αριθμό (γιατί θα τον χρησιμοποιήσουμε κι αλλού), ανοίγουμε έναν browser (Firefox/ Chrome) και τον πληκτρολογούμε. Υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί username και password.  Τις περισσότερες φορές είναι admin (με πεζά ή κεφαλαία) και στα δυο. Αν δεν είστε σίγουροι όμως ζητήστε αυτή τη πληροφορία τηλεφωνικά από τον πάροχό σας ή αναζητήστε τη στο internet. Κάποιες φορές τα στοιχεία για την είσοδο στο μενού του router αναγράφονται κάτω από τη συσκευή.

Επίσης το ίδιο θα πρέπει να κάνετε για τους Primary και Secondary κωδικούς DNS. Ωστόσο μπορείτε να τους βρείτε και στις πληροφορίες σύνδεσης του router σας, όπως στο παράδειγμα. Αρκετοί προτείνουν τους public κωδικούς της Google (8.8.8.8/8.8.4.4), αλλά προσωπικά προτείνω να χρησιμοποιήσετε τους κωδικούς του πάροχού σας.       

Βήμα 2.1: Σταθερή IP στο PS4 και εισαγωγή κωδικών DNS

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να πάρουμε την MAC Address της κονσόλας την οποία θα την χρησιμοποιήσουμε αργότερα για να ανοίξουμε τα ports. Με απλά λόγια η MAC Address είναι το «όνομα» με το οποίο το router μας αντιλαμβάνεται το PS4. Αν η σύνδεση της κονσόλας σας είναι με καλώδιο Ethernet καλό είναι να μην αλλάξετε θύρα μετά τις ρυθμίσεις που θα κάνουμε, διότι αυτές θα «κλειδώσουν» πάνω στη συγκεκριμένη. Από το μενού λοιπόν του PS4 πηγαίνουμε Settings/ Network/ View Connection Status. Εδώ σημειώνουμε κάπου το Mac Address (LAN Cable) αν η κονσόλα μας είναι συνδεδεμένη με καλώδιο στο router ή το Mac Address (Wi-Fi) αν είναι ασύρματα. Στη συνέχεια θα πάμε να ορίσουμε manual IP και να δώσουμε τους DNS του παρόχου μας. Οπότε από το κεντρικό μενού, πηγαίνουμε Settings/ Network/ Set Up Internet Connection/ Use Lan Cable ή Wi-Fi (αναλόγως τη σύνδεσή μας)/ Custom/ Manual. Εδώ τώρα θα ορίσουμε εμείς μια IP Address. Αυτή θα είναι ίδια με τον κωδικό Default Gateway που σημειώσαμε από το βήμα 1, αλλάζοντας μόνο τα ψηφία της τελευταίας τελείας. Αυτό το κάνουμε γιατί η default επιλογή να δημιουργεί το router μας κάθε φορά που ανοίγουμε την κονσόλα τυχαία IP Address, πολλές φορές μπορεί να πέσει πάνω σε μια άλλη συσκευή και να έχουμε προβλήματα συνδεσιμότητας. Επειδή μέσα σε ένα οικιακό δίκτυο μπορεί να υπάρχουν πολλές συσκευές προτείνω τα τελευταία ψηφία να είναι από 30 μέχρι 100. Προσοχή όμως, αν θέλετε να ορίσετε σταθερή IP και σε άλλη συσκευή, να μην χρησιμοποιήσετε τα ίδια τελικά ψηφία. Οπότε:

 • IP Address: 192.168.1.40 (στο 40 φυσικά μπορείτε να βάλετε ότι θέλετε από 30 έως 100).
 • Subnet Mask: 255.255.255.0 (παραμένει πάντα το ίδιο σε όλες τις συσκευές).
 • Default Gateway: 192.168.1.254 (εδώ θα βάλετε τον κωδικό που σημειώσατε στο βήμα 1).
 • Primary/Secondary DNS: Θα χρησιμοποιήσετε τους κωδικούς DNS του πάροχου στον οποίο ανήκετε (βήμα 1).

MTU Settings: Automatic/ Proxy Server: Do Not Use και στο τέλος πατάμε Test Internet Connection. Αν τα έχετε κάνει όλα σωστά θα δείτε παντού Successful. Αν όχι ξαναπροσπαθήστε. Αν στο NAT Type γράφει Type 2, τότε το NAT Type σας είναι Open. Αν όμως είναι 3 και έχετε κάνει όλα τα παραπάνω σωστά θα προχωρήσετε στο βήμα 3. Προσοχή! Μόνο αν το Nat Type σας είναι 3 ή βλέπετε μέσα σε κάποιο on line παιχνίδι ότι παραμένει Strict/Moderate θα προχωρήσετε στο βήμα 3 που αφορά τα ports.   

Βήμα 2.2: Σταθερή IP στο Xbox One και εισαγωγή κωδικών DNS

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να πάρουμε την MAC Address της κονσόλας την οποία θα την χρησιμοποιήσουμε αργότερα για να ανοίξουμε τα ports. Με απλά λόγια η MAC Address είναι το «όνομα» με το οποίο το router μας αντιλαμβάνεται το Xbox One. Αν η σύνδεση της κονσόλας σας είναι με καλώδιο Ethernet καλό είναι να μην αλλάξετε θύρα μετά τις ρυθμίσεις που θα κάνουμε, διότι αυτές θα «κλειδώσουν» πάνω στη συγκεκριμένη. Από το μενού λοιπόν του Xbox One πηγαίνουμε Settings/ All Settings/ Network Settings/ Advanced Settings. Εδώ σημειώνουμε κάπου το Wired Mac αν η κονσόλα μας είναι συνδεδεμένη με καλώδιο στο router ή το Wireless Mac αν είναι ασύρματα. Στη συνέχεια θα πάμε να ορίσουμε manual IP και να δώσουμε τους DNS του παρόχου μας. Οπότε από το κεντρικό μενού, πηγαίνουμε Settings/ All Settings/ Network Settings/ Advanced Settings/ IP Settings. Εδώ τώρα θα ορίσουμε εμείς μια IP Address. Αυτή θα είναι ίδια με τον κωδικό Default Gateway που σημειώσαμε από το βήμα 1, αλλάζοντας μόνο τα ψηφία της τελευταίας τελείας. Αυτό το κάνουμε γιατί η default επιλογή να δημιουργεί το router μας κάθε φορά που ανοίγουμε την κονσόλα τυχαία IP Address, πολλές φορές μπορεί να πέσει πάνω σε μια άλλη συσκευή και να έχουμε προβλήματα συνδεσιμότητας. Επειδή μέσα σε ένα οικιακό δίκτυο μπορεί να υπάρχουν πολλές συσκευές προτείνω τα τελευταία ψηφία να είναι από 30 μέχρι 100. Προσοχή όμως, αν θέλετε να ορίσετε σταθερή IP και σε άλλη συσκευή, να μην χρησιμοποιήσετε τα ίδια τελικά ψηφία. Οπότε:

 • IP Address: 192.168.1.70 (στο 70 φυσικά μπορείτε να βάλετε ότι θέλετε από 30 έως 100).
 • Subnet Mask: 255.255.255.0 (παραμένει πάντα το ίδιο σε όλες τις συσκευές).
 • Default Gateway: 192.168.1.254 (εδώ θα βάλετε τον κωδικό που σημειώσατε στο βήμα 1).

Στο ίδιο μενού έπειτα επιλέγετε DNS Settings και γράφετε τον Primary και Secondary κωδικό DNS του πάροχου στον οποίο ανήκετε (βήμα 1). Αν τα έχετε κάνει όλα σωστά θα δείτε το μήνυμα που λέει ότι όλα είναι σωστά. Αν όχι ξαναπροσπαθήστε. Αν στο NAT Type γράφει Open δεν χρειάζεται να προχωρήσετε στο βήμα 3. Αν όμως έχετε κάνει όλα τα παραπάνω σωστά και το NAT Type σας παραμένει Strict/Moderate, μόνο τότε θα προχωρήσετε στο βήμα 3 που αφορά τα ports.   

Βήμα 3: Ανοίγοντας Ports σε PS4 και Xbox One

Σημαντική σημείωση: Η ενέργεια αυτή γίνεται στον υπολογιστή από τις ρυθμίσεις του router (βήμα 1) και όχι απ’ την κονσόλα. Αν λοιπόν έχετε κάνει τα πάντα σωστά μέχρι το βήμα 2, αλλά το NAT Type παραμένει Strict/Moderate, ακολουθήστε αυτό το link (https://portforward.com/router.htm) και επιλέξτε τη μάρκα και το μοντέλο του router που διαθέτετε. Ακόμα και να μη βρείτε ακριβώς το ίδιο μοντέλο, μην αγχώνεστε η διαδικασία μοιάζει μεταξύ τους. Μετά απλά ακολουθήστε τα βήματα όπως τα λέει. Την Mac Address της κονσόλας που σας είπα να κρατήσατε στο βήμα 2 το έκανα ουσιαστικά για δική σας διευκόλυνση, όταν θα κάνετε assign τη συσκευή με τα ports που ανοίξατε, ώστε να μη ψάχνεστε.

Τα Ports (θύρες) που πρέπει να ανοίξετε για το PlayStation 4 είναι τα ακόλουθα:

 • Θύρα 80 (TCP)
 • Θύρα 443 (TCP)
 • Θύρα 5223 (TCP)
 • Θύρα 3478 (UDP)
 • Θύρα 3479 (UDP)
 • Θύρα 3658 (UDP)
 • Θύρα 3074 (TCP & UDP)

Προσοχή! Αν έχετε συνδεδεμένα στο ίδιο δίκτυο PS4 και Xbox One δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο PS4 τη θύρα 3074, γιατί αυτή ενώ είναι προαιρετική στο PS4, στο Xbox One είναι απαραίτητη. Όταν τη χρησιμοποιήσετε στο PS4 και μετά πάτε να κάνετε το ίδιο στο Xbox One θα δείτε «failed» όταν θα προσπαθήσετε να κάνετε assign την υπηρεσία με τη συσκευή, γιατί θα πέφτει πάνω στο PS4. Οπότε αν διαθέτετε μόνο PS4 χρησιμοποιήστε τη κανονικά και άφοβα, αλλιώς αφήστε τη για το Xbox One.    

Τα Ports (θύρες) που πρέπει να ανοίξετε για το Xbox One είναι τα ακόλουθα:

 • Θύρα 88 (UDP)
 • Θύρα 3074 (UDP & TCP)
 • Θύρα 53 (UDP & TCP)
 • Θύρα 500 (UDP)
 • Θύρα 3544 (UDP)
 • Θύρα 4500 (UDP)

Ελπίζω να βρήκατε χρήσιμες αυτές τις πληροφορίες. Μη σας φαίνεται δύσκολο, αν ξεκινήσετε τη διαδικασία θα δείτε ότι δεν είναι. Καλή επιτυχία!

Το easyservice.gr ανήκει στον όμιλο εταιριών

superoffers logo easysports logo zeotec logo flowernet logo easybuy logo
Designed & Developed by WebO2