string(4) "post"

Οικονομική ζέστη. Φθηνή Θέρμανση. Οδηγίες και συγκρίσεις και ζεστό σπίτι

Οικονομική ζέστη. Φθηνή Θέρμανση. Οδηγίες και συγκρίσεις και ζεστό σπίτι

Φέτος δεν έχουμε νοιώσει ακόμα κρύο και υπάρχει μια παρατεταμένη καλοκαιρία αλλά με το πέρας των ημερών σίγουρα θα χρειαστούμε περισσότερη ζεστασιά στο σπίτι μας. Γι αυτό, οποιονδήποτε τρόπο θέρμανσης ( αναγράφουμε παρακάτω τα θετικά και τα αρνητικά )και αν έχετε επιλέξει, εδώ είναι κάποιες περιεκτικές οδηγίες για να κρατήσετε όσο το δυνατόν πιο ζεστό το σπίτι σας.

1. Κλείστε τη χαραμάδα της κεντρικής εισόδου. Προμηθευτείτε ένα ειδικό «μαξιλαράκι» ή θερμομονωτικό που μπαίνει ακριβώς πίσω από την κεντρική εξώπορτα του σπιτιού, προκειμένου να καλύψετε κενά και χαραμάδες που επιτρέπουν στο εξωτερικό κρύο αέρα να εισέλθει.

zestatheite-oikonomika

2. Ελέγξτε τα παράθυρα όλου του σπιτιού και του χώρου για διαρροές. Χρησιμοποιήστε έναν αναπτήρα ή ένα αναμμένο σπίρτο και απο την κίνηση της φλόγας θα καταλάβετε τα πιθανά ρεύματα αέρα ώστε να ελέγξετε πιθανές διαρροές από τα παράθυρά σας. Εάν παρατηρήσετε κάποιο κενό, κλείστε το με ένα παλιό ρούχο, ή ακόμα καλύτερα με θερμομονωτικά εωσότου επιδιορθώσετε τη ζημιά.

easyservice-tips-zestanete-to-spiti-sas

3. Τοποθετήστε, χοντρές και πιο «παχιές», κουρτίνες στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού σας. Οι κουρτίνες πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μεγάλες σε μέγεθος και να καλύπτουν όσο το δυνατόν τις πόρτες προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες απωλειών θερμότητας από τα μονά τζάμια και τα ξύλινα κουφώματα.

4. Μην αφήνετε τη ζέστη να φύγει από την καμινάδα. Αν το τζάκι σας είναι διακοσμητικό, κλείστε την καμινάδα του με ένα ειδικό μπαλόνι (δεν κοστίζει περισσότερο από 20 ευρώ) προκειμένου να μη «χάνετε» τη ζέστη από μέσα.

easyservice-meioste-tis-apoleies

5. Κρατήστε τις πόρτες κλειστές στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε, για να μην μεταφέρεται ο κρύος αέρας τους μέσα στο υπόλοιπο σπίτι.

6. Καλύψτε τα πατώματα με χοντρά χαλιά – μοκέτες. Προτιμήστε να «ντύσετε» το σπίτι σας με παχιά χαλιά και μοκέτες, καθώς για το 10 – 15 % των απωλειών θερμότητας σε ένα σπίτι «ευθύνονται» τα «γυμνά» πατώματα.

meioste-tis-apoleies-2

7. Βάλτε ένα φύλλο αλουμινίου πίσω από το καλοριφέρ, ειδικά αν ακουμπά σε εξωτερικό τοίχο του σπιτιού. Το αλουμίνιο αντανακλά τα θερμικά κύματα και τα «επιστρέφει» στο εσωτερικό του σπιτιού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλουμινόχαρτο.

8. Καθαρίστε τα καλοριφέρ σας απο σκόνες και βρομιές και μην τοποθετείτε μπροστά τους ογκώδη αντικείμενα που απορροφούν τη θερμότητα.

easyservice-meioste-apoleies-4

9. Αφήστε να μπει ηλιακό φως στο σπίτι. Κρατήστε κλειστές τις κουρτίνες το βράδυ αλλά ανοιχτές το πρωί, για να μπαίνει άφθονο ηλιακό φως και ηλιακά ακτινοβολία η οποία ζεσταίνει αλλά είναι και απαραίτητη για υγιεινό περιβάλλον μέσα στο σπίτι.

10. Ρυθμίστε τον χρονοδιακόπτη. Επιλέξτε να ρυθμίσετε τη θέρμανση σε σχετικά χαμηλούς βαθμούς αλλά για περισσότερες ώρες. Μην επιχειρείτε να αυξήσετε τους βαθμούς για να ζεστάνετε το σπίτι πιο γρήγορα γιατί καταναλώνετε υπερβολικά περισσότερη ενέργεια χωρίς αποτέλεσμα. Κάθε ένας βαθμός που κατεβάζετε στον θερμοστάτη οδηγεί σε μεγάλη οικονομία.

kratiste-zesto-to-spiti-sas

Ενημερωθείτε και μάθετε τα συν & τα πλην των διαφόρων συστημάτων θέρμανσης
Η ασφαλής, υγιεινή και κυρίως οικονομική θέρμανση είναι τα τελευταία χρόνια η δυσκολότερη άσκηση που καλούνται να λύσουν οι καταναλωτές. Υπάρχουν πια πάμπολλα συστήματα θέρμανσης όπως Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, αντλία θερμότητας, air condition, πάνελ,…. είναι κάποιες από τις επιλογές. Πόσο καλά γνωρίζετε αν η επιλογή σας προστατεύει την τσέπη σας και το περιβάλλον;

Το πρόγραμμα WWF – Καλύτερη Ζωή, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έκανε ένα… test στα διάφορα συστήματα θέρμανσης και παρουσίασε  περιεκτικά τα συν και τα πλην για τα δημοφιλέστερα.

Καυστήρας – Λέβητας πετρελαίου
Πλεονεκτήματα
Πριν την κρίση, αποτελούσε την πιο διαδεδομένη πηγή θέρμανσης των νοικοκυριών στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η λειτουργία του απλή: Ο καυστήρας χρησιμοποιεί το πετρέλαιο για να θερμάνει το νερό που βρίσκεται στον λέβητα, το οποίο διαπερνά τα σώματα του καλοριφέρ που διαχέουν τη θερμότητα στο χώρο.

kaustiras

Μειονεκτήματα
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η τιμή του πετρελαίου είναι απαγορευτική για τους περισσότερους από εμάς, μιας και απαιτεί υψηλό κόστος λειτουργίας και συχνή συντήρηση του λέβητα, ώστε να εξασφαλίζεται η καλή λειτουργία του. Το πετρέλαιο προφανώς δεν αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, με την αυξανόμενη ζήτησή του να οδηγεί σταδιακά στην εξάντληση των κοιτασμάτων του. Επιπλέον, χαρακτηρίζεται από τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που επιβαρύνουν το κλίμα σε σχέση με τις άλλες βασικές τεχνολογίες θέρμανσης.

Λέβητας φυσικού αερίου
Πλεονεκτήματα
Το φυσικό αέριο αποτελεί την πρόσφατη εναλλακτική απέναντι στη χρήση πετρελαίου μιας και είναι αρκετά φθηνότερη ως επιλογή. Η παροχή του είναι συνεχής, ενώ δεν χρειάζεται να το προπληρώσουμε, όπως το πετρέλαιο. Παράλληλα, οι λέβητες φυσικού αερίου συνήθως εξασφαλίζουν καλύτερη απόδοση μιας και είναι τελευταίας τεχνολογικής γενιάς.

fysikou-aeriou

Μειονεκτήματα

Παρά το γεγονός ότι το φυσικό αέριο έχει χαμηλότερες εκπομπές από το πετρέλαιο, δεν παύει να είναι ορυκτό καύσιμο και −ως τέτοιο− μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Βασικό αρνητικό του επίσης είναι το περιορισμένο δίκτυο πανελλαδικά, γεγονός που στερεί την ευκαιρία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Air-condition
Πλεονεκτήματα
Το air-condition αποτελεί μια καλή επιλογή, καθώς πέρα από καθιερωμένο πια «μέσο», που μας προσφέρει δροσιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι σε θέση να καλύψει και τις ανάγκες θέρμανσής μας το χειμώνα, ειδικά στα νοτιότερα τμήματα της χώρας. Όπως και οι αντλίες θερμότητας, λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια.

air-condition

Μειονεκτήματα
Το air-condition νέας γενιάς με inverter έχει σαφώς χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης, αλλά βέβαια και χαμηλότερο βαθμό απόδοσης σε σχέση με τις αντλίες θερμότητας, ενώ οι εκπομπές του είναι χαμηλότερες των λεβήτων πετρελαίου και συγκρίσιμες με αυτές των λεβήτων φυσικού αερίου.

Παραδοσιακή ξυλόσομπα
Πλεονεκτήματα
Τις θυμόμασταν από τα παραμύθια, αλλά η οικονομική κρίση μας έκανε να τις επαναφέρουμε στη ζωή μας. Ενεργειακά μπορεί να είναι και αρκετά αποδοτικές μιας και ανάλογα με την ποιότητα και το μέγεθός τους μπορούν να θερμαίνουν αρκετά τετραγωνικά, χρησιμοποιώντας ένα καύσιμο με σχετικά χαμηλό κόστος, όπως είναι το ξύλο.

ksylosompa

Μειονεκτήματα
Δυστυχώς παρά το χαμηλό κόστος, η εκπομπή ρύπων, ειδικά από τις παλιές και κακοσυντηρημένες ξυλόσομπες, είναι πολύ μεγάλη και κυρίως στις μεγάλες πόλεις, δημιουργώντας έτσι αναπνευστικά προβλήματα στους κατοίκους, όπως και το φαινόμενο αιθαλομίχλης στο περιβάλλον. Ταυτόχρονα, δυστυχώς η απουσία μέτρων από την πολιτεία σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένα φαινόμενα παράνομης υλοτομίας, καταστρέφοντας έτσι τις δασικές εκτάσεις που υπάρχουν κοντά στις αστικές περιοχές.

Σόμπες pellet
Πλεονεκτήματα
Οι σόμπες pellet αποτελούν αποδοτικότερη αλλά και ακριβότερη εναλλακτική της ξυλόσομπας, μιας και χρησιμοποιούν τα υπολείμματα καλλιεργειών και κομμάτια ξύλου στα οποία δεν χρησιμοποιούνται χημικά. Την ίδια στιγμή προσφέρουν περισσότερη ενέργεια από αυτή του ξύλου.

sompes-pellet

Μειονεκτήματα
Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να οδηγηθούμε σε σημαντική ρύπανση της ατμόσφαιρας, ανάλογα με την ποιότητα του καυστήρα και την ποιότητα του pellet, με πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, όπως οι καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις.

Αντλία θερμότητας
Πλεονεκτήματα
Η αντλία θερμότητας (νερού, αέρα, νερού/αέρα) αποτελεί μια πηγή θερμότητας με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε ενέργεια από ένα χώρο χαμηλής θερμοκρασίας σε ένα χώρο υψηλότερης θερμοκρασίας. Με τις αντλίες θερμότητας που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια, δεν επιτυγχάνουμε μονάχα θέρμανση τον χειμώνα, αλλά και ψύξη το καλοκαίρι. Επιπλέον, εξασφαλίζουμε χαμηλότερες εκπομπές αερίων, πράγμα που θα βελτιώνεται συνεχώς όσο οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αυξάνουν το μερίδιό τους στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας.

antlia-thermotitas

Μειονεκτήματα
Το βασικό τους μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος, που συνοδεύεται όμως από πολύ υψηλούς βαθμούς απόδοσης (μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας), γεγονός που επιταχύνει το χρόνο απόσβεσης.
Πριν όμως απαντήσει κάποιος στο μεγάλο ερώτημα ποιο καύσιμο είναι το φθηνότερο ή ποιο σύστημα θέρμανσης είναι το αποδοτικότερο, θα πρέπει να σκεφτεί το πώς θα μειώσει δραστικά τις ανάγκες του σπιτιού του για θέρμανση. Διότι πραγματική οικονομία στη θέρμανση, επιτυγχάνεται μόνο με την ενεργειακή θωράκιση του σπιτιού.

Το easyservice.gr ανήκει στον όμιλο εταιριών

superoffers logo easysports logo zeotec logo flowernet logo easybuy logo
Designed & Developed by WebO2