string(4) "post"

Νανοτεχνολογία

Νανοτεχνολογία

Νανοτεχνολογία είναι ένας όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δημιουργία και χρήση λειτουργικών δομών μεγέθους μεταξύ 1 και 100 νανομέτρων. Οι διαστάσεις γίνονται ευκολότερα αντιληπτές αναφέροντας πως ένα νανόμετρο ισούται περίπου με το 1/80000 μιας ανθρώπινης τρίχας ή με το μήκος 10 ατόμων υδρογόνων σε σειρά. Κατά παρόμοιο τρόπο ορίζεται και ο όρος νανοεπιστήμη αναφερόμενος σε επιστήμες οι οποίες μελετούν φαινόμενα στην κλίμακα αυτή.

easyservice-nanotechnology

Ο όρος νανοτεχνολογία χαρακτηρίζεται από μεγάλη ευρύτητα όντας πολύ γενικός για να περιγράψει οτιδήποτε συμβαίνει στις διαστάσεις του νανομέτρου. Κατά συνέπεια, μπορεί να χωρισθεί σε πιο ειδικά θέματα όπως αυτό της νανοηλεκτρονικής, των νανοϋλικών καθώς και άλλων. Οι εφαρμογές της είναι αναρίθμητες ενώ οι επιπτώσεις γίνονται αντιληπτές σε πολλαπλά επίπεδα κατά κύριο λόγο στον οικονομικό τομέα επηρεάζοντας παγκόσμιες βιομηχανίες και οικονομίες, αλλά και στο κοινωνικό βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής μας.

easyservice-nanotechnology-2

Δε θα πρέπει ωστόσο να φανταστεί κάποιος πως η νανοτεχνολογία πρόκειται για επιστημονική επανάσταση. Τα περισσότερα θέματα όπου αυτή περικλείει προκύπτουν σαν λογική συνέπεια της εξέλιξης της ικανότητας της επιστήμης και της τεχνολογίας να ερευνά και να εργάζεται σε όλο και μικρότερη κλίμακα. Εξάλλου, η κατάλυση, ένα φαινόμενο που ανέκαθεν χαρακτηριζόταν από νανομετρικές διαστάσεις αποτελεί επιστημονικό κλάδο ο οποίος αναπτύσσεται πολλές δεκαετίες. Επιπλέον, ολόκληρα επιστημονικά πεδία όπως η χημεία ή η βιολογία ανέκαθεν δούλευαν σε τέτοιες διαστάσεις παρόλο που ο όρος νανοεπιστήμη εισήχθη μόλις πρόσφατα.

Στην αγορά κυκλοφορούν ήδη αρκετά προϊόντα βασισµένα στη νανοτεχνολογία: ιατρικά προϊόντα (π.χ. επίδεσµοι, καρδιακές βαλβίδες κ.ά.), ηλεκτρονικά εξαρτήµατα, βαφές που δεν χαράσσονται, αθλητικά είδη, υφάσµατα που δεν τσαλακώνουν και δεν λεκιάζουν, αντιηλιακές κρέµες. Οι αναλυτές εκτιµούν ότι η αγορά αυτών των προϊόντων ανέρχεται σήµερα σε 2,5 δισεκατοµµύρια ευρώ µε προοπτική να ανέλθει σε εκατοντάδες δισεκατοµµύρια ευρώ µέχρι το 2010 και ένα τρισεκατοµµύριο ευρώ αργότερα. Με την προοπτική επίτευξης βελτιωµένων επιδόσεων µε λιγότερες πρώτες ύλες, συγκεκριµένα µέσω της ανιούσας προσέγγισης στην παραγωγή, η νανοτεχνολογία περικλείει µια δυναµική για µείωση των αποβλήτων στη διάρκεια του κύκλου ζωής των προϊόντων.

H νανοτεχνολογία έχει εφαρμογές στην καθημερινοτητά μας και προσφέρει απτές και κυρίως οικονομικές για όλους λύσεις.
Μέχρι τώρα για παράδειγμα γνωρίζαμε τις μεμβράνες αντιχαρακτικής προστασίας Gorila. Ωστόσο, αυτές προσέθεταν μια κάποια θαμπάδα στην οθόνη της συσκευής μας, έκαναν τη χρήση της συσκευής δύσκολη και στην τοποθέτηση της μπορούσε να κολλήσει με λάθος τρόπο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φυσαλίδες αέρα μεταξύ οθόνης και μεμβράνης.
Υπάρχουν πλέον στην αγορά, τόσο την παγκόσμια όσο και την ελληνική, προστατευτικά οθόνης με αντιχαρακτική προστασία 9Η, που παρέχουν πολύ ανώτερη προστασία από τις προηγούμενες μεμβράνες όπως τις ξέραμε και η χρήση τους είναι πολύ πιο εύκολη.

Μέχρι πρότινος αγχωνόμασταν έστω και για την παραμικρή υπόνοια νερού κοντά στα κινητά ή τις ταμπλέτες μας. Τώρα, νέες μεμβράνες αποτέλεσμα μελετών της νανοτεχνολογίας με υδροφοβικά αποτελέσματα τις διατηρούν ασφαλείς και απομακρύνουν το νερό σώζοντας τις συσκευές από βέβαιη καταστροφή που θα προκαλούσε το κινητό.

Πόσες φορές δεν έχουμε αγχωθεί επειδή αφήσαμε το κινητό εκτεθειμένο στον ήλιο στην παραλία, στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου; Η νανοτεχνολογία κάνει θαύματα και ως προς  την έκθεση στην θερμότητα, υπάρχουν υλικά αδιάβλητα απο την θερμότητα, που αντέχουν σε τεράστιες θερμοκρασίες, έτσι ακόμη και αν πάρουμε αναπτήρα και τον περάσουμε από κάποιες νέας γενιάς οθόνες ή μεμβράνες  δεν θα πάθουνε τίποτα, πόσο μάλλον αν την αφήσουμε στον ήλιο.

Τέλος, το χειμώνα η ζωή μας γίνεται δύσκολη διότι καθώς φοράμε γάντια είναι αδύνατον να πληκτρολογήσουμε στις οθόνες αφής μας και να κάνουμε κάποιο τηλεφώνημα. Τώρα υπάρχει λύση και για αυτό με νέας γενιάς γάντια νανοτεχνολογίας που είναι πολύ λεπτά ώστε να αισθανόμαστε τα πάντα αλλα ταυτόχρονα προστατεύουν τα χέρια μας από το κρύο ή την ζέστη.

Η εξέλιξη όλων αυτών των εφαρμογών σε λίγο διάστημα θα κάνει τις συσκευές μας αδιάβλητες από παντός τύπου προβλήματα και απειλές. Μένει να δούμε πια θα είναι τα επόμενα κατορθώματα της νανοτεχνολογίας. Εδώ θα είμαστε το EasyService και όλοι εσείς να τα παρακακολουθούμε, να τα θαυμάζουμε και να τα εφαρμόζουμε στην καθημερινοτητά μας.

Το easyservice.gr ανήκει στον όμιλο εταιριών

superoffers logo easysports logo zeotec logo flowernet logo easybuy logo
Designed & Developed by WebO2