string(4) "post"

Πώς να καθαρίσετε με ασφάλεια τον υπολογιστή σας

Η σκόνη που μαζεύεται με τον καιρό στο εσωτερικό του υπολογιστή μας δεν προκαλεί μόνο αυξημένη θερμοκρασία στην μητρική και στο εσωτερικό του κουτιού αλλά επιπλέον μπορεί να κολλήσει και τους ανεμιστήρες, δημιουργώντας επιπλοκές στα περιφερειακά ή ακόμα και ολική ζημία στο σύστημα μας. Ειδικά σε περιπτώσεις που το κουτί βρίσκεται στο πάτωμα, η συγκέντρωση σκόνης θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, ενώ αν καπνίζουμε κιόλας στον χώρο η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δυσχερής. Ο καπνός που εκπνέουμε περιέχει έλαια τα οποία ανακατεύονται με τη σκόνη και την κάνουν κολλώδη. Σε αυτήν την περίπτωση, η σκόνη δεν θα φύγει με ένα απλό φύσημα.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα πιο ακριβά κουτιά έχουν φίλτρα για τη σκόνη μπροστά από τους ανεμιστήρες. Τα φίλτρα σίγουρα θα εμποδίσουν ένα μεγάλο μέρος της σκόνης απ’ το να εισέλθει στο κουτί μας. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση πάντως επιβάλλεται να γίνει εσωτερικός καθαρισμός στο κουτί τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Και φυσικά στην διαδικασία θα πρέπει να περιλαμβάνεται και καθαρισμός των φίλτρων ώστε να μην βουλώσουν. Ιδανικά, ο καθαρισμός του κουτιού καλό θα είναι να γίνεται ανά εξάμηνο ή και τετράμηνο.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

Το βασικό εργαλείο που χρειάζεται στον καθαρισμό υπολογιστή, είναι ένας φυσητήρας ή σπρέι πεπιεσμένου αέρα - στην πραγματικότητα βέβαια περιέχουν προπάνιο, όχι αέρα. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι ένα κάνιστρο δεν θα μας φτάσει. Και δεδομένου ότι κοστίζουν γύρω στα 3€ - 5€, δεν αξίζει η αγορά τους.

Επομένως η λύση του φυσητήρα είναι προτεινόμενη αφού ένας απλός φυσητήρας θα μας κοστίσει το πολύ 20€. Σε κάθε περίπτωση, δεν συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική σας σκούπα για να ρουφήξει τη σκόνη. Η σκούπα είναι εξαιρετικά πιθανό να δημιουργήσει στατικό ηλεκτρισμό με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στο σύστημα σας. Επίσης η χρήση σεσουάρ στην κρύα λειτουργία, δεν έχει αρκετή ισχύ για να φυσήξει τη σκόνη από το εσωτερικό του υπολογιστή μας και επομένως δεν προτείνεται σε καμία περίπτωση.

Αφού προμηθευτούμε κάποιο φυσερό, μπορούμε να ξεκινήσουμε με την διαδικασία κιθαρισμού. Για αρχή, θα πρέπει να κλείσουμε τον υπολογιστή μας εντελώς και μάλιστα καλό θα ήταν να κλείσουμε και τον διακόπτη του τροφοδοτικού. Έπειτα, πατάμε για μερικά δευτερόλεπτα το κουμπί power, ώστε να αδειάσουν πλήρως οι πυκνωτές. Στη συνέχεια, αφαιρούμε όλα τα καλώδια από το πίσω μέρος του υπολογιστή και μεταφέρουμε το σύστημα σε εξωτερικό χώρο (π.χ. αυλή ή μπαλκόνι) καθώς σε αντίθετη περίπτωση η σκόνη θα ανακυκλωθεί στο δωμάτιο και θα την ξανατραβήξει ο υπολογιστής σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ

Πριν αρχίσει ο καθαρισμός υπολογιστή, αφαιρούμε το πλαϊνό καπάκι του κουτιού - η πλειονότητα των κουτιών διαθέτει δύο βίδες στο πίσω μέρος. Αφαιρώντας τες, μπορούμε να τραβήξουμε το πλαϊνό προς τα πίσω. Φυσικά κάποια κουτιά διαθέτουν μεντεσέδες και ανοίγουν σαν πόρτες, ενώ άλλα μπορεί να βγαίνουν προς τα πάνω.

Με το κουτί σε εξωτερικό χώρο και τον φυσητήρα στο χέρι, ξεκινάμε να καθαρίζουμε το εσωτερικό του PC μας. Όταν καθαρίζουμε ανεμιστήρες, φροντίζουμε να τους κρατάμε με το δάχτυλό μας, ώστε να εμποδίσουμε την περιστροφή τους. Ορισμένοι ανεμιστήρες μπορεί να ραγίσουν αν περιστραφούν με υπερβολική ταχύτητα. Αυτός ο κανόνας ισχύει και για τους ανεμιστήρες του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών.

Αφού τελειώσουμε με το εσωτερικό, αφαιρούμε τα φίλτρα του κουτιού μας - αν διαθέτει - και τα καθαρίζουμε και αυτά. Συνήθως, θα υπάρχει και φίλτρο στο κάτω μέρος του κουτιού, το οποίο θα εμποδίζει τη σκόνη να εισέλθει στο τροφοδοτικό. Θα πρέπει, λοιπόν, να καθαρίσουμε και αυτό το φίλτρο.

Επίσης, καλό θα ήταν να φυσήξουμε με τον φυσητήρα το εξωτερικό μέρος του τροφοδοτικού. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αποσυναρμολογούμε/αφαιρούμε τον ανεμιστήρα του τροφοδοτικού για να τον καθαρίσουμε. Ακόμα και εκτός πρίζας, τα τροφοδοτικά διατηρούν υψηλές τάσεις στο εσωτερικό τους, και δεν πρέπει για κανένα λόγο να ανοίξουμε ένα τροφοδοτικό.

Για την επίμονη σκόνη που είναι κολλημένη στους ανεμιστήρες, μπορούμε να τους αφαιρέσουμε από το κουτί, και να χρησιμοποιήσουμε ένα λεπτό πινέλο για να τινάξουμε τη σκόνη. Εναλλακτικά, μία παλιά οδοντόβουρτσα θα κάνει την ίδια αλλά ποτέ δεν χρησιμοποιούμε νερό ή άλλα καθαριστικά υγρά.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΑΣΤΑΣ

Αφού τελειώσουμε με την απομάκρυνση της σκόνης, σειρά έχει ο επεξεργαστής. Ανάμεσα στην CPU και στην ψήκτρα υπάρχει ένα πολύ λεπτό στρώμα πάστας, ώστε να εμποδίζει τη θερμότητα να εγκλωβίζεται ανάμεσα στα δύο μέταλλα. Μετά από αρκετό καιρό, αυτή η πάστα στεγνώνει και θέλει αλλαγή. Αυτή καλό θα είναι να απομακρύνεται με αλκοόλη και να τοποθετείται καινούργια πάστα ανά διαστήματα 1-2 χρόνων για να έχει βέλτιστη ψύξη ο επεξεργαστής σας. Φυσικά δεν χρειάζεται να κάνετε αυτήν την διαδικασία πάντως κάθε φορά που καθαρίζετε το εσωτερικό του κουτιού.

ΣΤΟΧΟΣ ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ!

Ο καθαρισμός υπολογιστή έφτασε στο τέλος του. Πριν κλείσουμε το κουτί, θα πρέπει να κάνουμε έναν έλεγχο ότι όλα πήγαν καλά, κι και δεν μετακινήθηκε κανένα καλώδιο, καμία κάρτα, ή καμία μνήμη λόγω της ροής του αέρα. Για να κάνουμε τον έλεγχο, συνδέουμε στον υπολογιστή το καλώδιο τροφοδοσίας, το καλώδιο της οθόνης, και το πληκτρολόγιο. Δεν χρειάζεται να συνδέσουμε τα πάντα, πχ εκτυπωτή ή άλλες συσκευές. Έπειτα, ανοίγουμε τον διακόπτη του τροφοδοτικού, και πατάμε το κουμπί Power. Αν ο υπολογιστής μας δεν ανοίξει καθόλου, πιέζουμε καλά στη θέση τους την κάρτα γραφικών, τις μνήμες, και τα καλώδια της μητρικής. Κάνουμε και έναν έλεγχο ότι το PC μας βρίσκεται στην πρίζα. Σε περίπτωση που ο υπολογιστής ανοίγει, αλλά δεν μπαίνει στα Windows, ενδεχομένως να έχει κουνηθεί το καλώδιο του δίσκου μας. Φροντίζουμε να το πιέσουμε κι αυτό καλά στη θέση του. Αν όλα είναι εντάξει, κουμπώνουμε το καπάκι του κουτιού, συνδέουμε όλα τα υπόλοιπα καλώδια, και είμαστε έτοιμοι.

Συγχαρητήρια, το κουτί σας πλέον είναι πεντακάθαρο!

Το easyservice.gr ανήκει στον όμιλο εταιριών

superoffers logo easysports logo zeotec logo flowernet logo easybuy logo
Designed & Developed by WebO2