string(4) "post"

Πρόληψη της νόσου του Πάρκινσον έως και επτά χρόνια πριν: το Apple Watch στη πρόληψη

Η πρόληψη της ασθένειας πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων αποτελεί κεντρικό στόχο της υγειονομικής περίθαλψης. Εάν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι πρόκειται να προσβληθούν από μια συγκεκριμένη ασθένεια, είναι καλύτερα προετοιμασμένοι ψυχολογικά και σωματικά και ίσως είναι σε θέση να λάβουν φάρμακα για την πρόληψή της.

Όπως αναφέρει το BBC, έξυπνα ρολόγια όπως το Apple Watch μπορούν να προβλέψουν την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών έως και επτά χρόνια πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Το Πάρκινσον είναι μια ασθένεια που επηρεάζει σταδιακά τον εγκέφαλο, προκαλώντας συμπτώματα όπως η βραδύτερη κίνηση, η δυσκαμψία και το ακανόνιστο βάδισμα. Τη στιγμή της διάγνωσης, η βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα του ασθενούς είναι ήδη πολύ μεγάλη. Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση δεδομένων από 103.712 χρήστες smartwatch, μια ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Έρευνας Άνοιας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθήσει πόσο γρήγορα μπορούσε να κινηθεί κάθε άτομο κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας από το 2013 έως το 2016, η ομάδα ήταν σε θέση να καθορίσει ποιος θα αναπτύξει τη νόσο του Πάρκινσον μπόρεσαν να προσδιορίσουν ποιος ήταν πιο πιθανό να αναπτύξει νόσο Πάρκινσον.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Σύμφωνα με τη Cynthia Sandor, το 30% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο φοράει έξυπνα ρολόγια και η συσκευή θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο αποδοτικών και φθηνών τρόπων για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον. ‘Διαπιστώσαμε ότι από τα δεδομένα που συλλέγονται για μια εβδομάδα θα μπορούσαμε να προβλέψουμε την εμφάνιση της νόσου έως και επτά χρόνια αργότερα. Με αυτά τα αποτελέσματα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πολύτιμο εργαλείο για ασυμπτωματικό έλεγχο που θα βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση της νόσου του Πάρκινσον. Αυτό έχει σημαντικές ερευνητικές και κλινικές επιπτώσεις όσον αφορά τη βελτίωση της πρόληψης σε κλινικές δοκιμές και θα επιτρέψει στους ασθενείς να λαμβάνουν θεραπεία νωρίτερα στο μέλλον, όταν αυτή καταστεί διαθέσιμη”, δήλωσε ο Δρ Sandor. Η Δρ Catherine Peel, η οποία συμμετείχε επίσης στη μελέτη, δήλωσε στο BBC ότι η χρήση των έξυπνων ρολογιών όχι μόνο προβλέπει με ακρίβεια την έναρξη της νόσου του Πάρκινσον, αλλά μπορεί επίσης να καθορίσει αν τα συμπτώματα προέρχονται από τη νόσο του Πάρκινσον ή από την αδυναμία που είναι κοινή στους ηλικιωμένους.

Ο Δρ Peall πρόσθεσε: “Τα αποτελέσματα για τα άτομα που διαγνώστηκαν με τη νόσο του Πάρκινσον ήταν διαφορετικά”. Και πρόσθεσε: “Το πλεονέκτημα ενός συνόλου δεδομένων όπως η UK Biobank είναι ότι συγκρίναμε το μοντέλο μας με πολλές διαφορετικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων άλλων τύπων νευροεκφυλιστικών ασθενειών, οστεοαρθρίτιδας και άλλων κινητικών διαταραχών”. Η Biobank είναι μια “λεπτομερής βάση δεδομένων υγείας” που καλύπτει πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι αν κάποιος θα ήθελε να γνωρίζει ότι θα υποφέρει από τέτοιες ασθένειες στο μέλλον. Όπως επισημαίνει ο δρ Peel, “αυτό είναι πάντα μια προσωπική, ατομική επιλογή”. Μια σημαντική πτυχή αυτής της έρευνας είναι ότι ελπίζουμε ότι τελικά θα γίνουν διαθέσιμες νέες θεραπείες που θα μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου”.

Το Apple Watch μπορεί να διαγνώσει τη νόσο του Πάρκινσον ...

Το easyservice.gr ανήκει στον όμιλο εταιριών

superoffers logo easysports logo zeotec logo flowernet logo easybuy logo
Designed & Developed by WebO2