string(4) "post"

Pixar Dreamworks όταν η ιστορία ξεπερνάει τη φαντασία και οδηγεί στο ΜΟΝΑΔΙΚΟ

Pixar Dreamworks όταν η ιστορία ξεπερνάει τη φαντασία και οδηγεί στο ΜΟΝΑΔΙΚΟ

Η Pixar είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής 3D animation ταινιών, αλλά και η πιο κερδοφόρα εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών στον κόσμο. H Pixar μαζί με την Dreamworks οδηγούν την κούρσα της εξέλιξης του 3D Animation. Η Pixar τα τελευταία χρόνια είναι κάτω από την ομπρέλα της Walt Disney Pictures. 

easyservice-pixar

Όλοι νομίζουμε ότι η μεγάλη επιτυχία των εταιρειών αυτών με ταινίες όπως Toy Story, Up, Inside Out, Ratatouille, Finding Nemo, Cars, monster inc, The Good Dinosaur, Shrek, Magadascar, Home, How to Train your Dragon,… οφείλεται σε μεγάλες ομάδες από nerds, γραφίστες, 3D Animators, Developers που σχεδιάζουν μανιωδώς καρικατούρες και αστείες φιγούρες στον υπολογιστή τους. Κάνουμε όμως όλοι μας λάθος το μεγαλύτερο μέρος της αλήθειας της επιτυχίας αυτών των εταιρειών βρίσκεται πίσω από μία μόνο λέξη: σενάριο!

easyservice-pixar-logo-2

Η δημιουργική διαδικασία του storytelling, του παραμυθιού, δηλαδή της ιστορίας πίσω από την εντυπωσιακή εικόνα, περνάει ούτε από ένα, ούτε από δύο, ούτε από τρία, αλλά από 22 διαφορετικά τεστ, τα οποία ικανοποιούν την τελική συνθήκη για να περάσει ένα project από το στάδιο της θεωρίας στο στάδιο της παραγωγής. Τα βασικά ερωτήματα στα οποία οφείλει να απαντά ένα πετυχημένο σενάριο είναι τύπου:

Γιατί θες να πεις αυτή την ιστορία; 
Ποιο είναι το κοινό σου;
Πού αποσκοπεί στο τέλος της ημέρας;
Μπορεί ο θεατής να ταυτιστεί με έναν από τους ήρωες ή κάποιοι δεν έχουν λόγο να υπάρχουν;
Δημιουργεί την αίσθηση ότι μπορείς να είσαι διαφορετικός και παράλληλα αποδεχτός;
Σε κάνει να σκεφτείς;
Υπάρχει μοναδικότητα στην ιστορία;
……………………………………..
……………………………………..

Μέχρι πρότινος, όλες οι ταινίες κινουμένων σχεδίων της Disney επικεντρώνονταν σε ερωτικές ιστορίες , παραμύθια παλιάς εποχής όπως άλλωστε και το μεγαλύτερο κομμάτι του κινηματογράφου γενικότερα. Το μοτίβο ο πρίγκιπας και το κορίτσι, εμπνευσμένο από μυθιστορήματα και νουβέλες ηλικίας 100 ετών, έχει αναπαραχθεί τόσο πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, που η ανάγκη για νέες ιδέες στο story και τις τεχνικές υλοποίησής του έγινε επιτακτική.

easyservice-dreamworks

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει η Pixar και η Dreamworks με τον τρόπο που «χτίζει» το 3D πάνω στην ιστορία, είναι ο ρόλος του «κακού». Αν παρατηρήσεις, όλοι οι «κακοί» σε ταινίες όπως Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας, Lion King δεν έχουν λόγο να συμπεριφέρονται έτσι και για κάποιο λόγο δεν έβρισκαν ποτέ περιθώριο εξέλιξης. Με άλλα λόγια ήταν κακοί έτσι απλά χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο, ήταν κακοί επειδή έπρεπε να υπάρχει κάποιος κακός στην ταινία. Σήμερα, η Pixar μεταφέρει το μήνυμα: Face your Nemesis… και το ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια σου ρεαλιστικά κι έτσι όπως συμβαίνει στην πραγματική ζωή, αφού ο μεγαλύτερος στόχος της είναι η συναισθηματική κατανόηση και η ενσυναίσθηση. Δηλαδή ο κακός πια έχει λόγο που είναι κακός. Κάτι στον τρόπο που μεγάλωσε, οι επιρροές,  η οικογένεια, το σχολείο, τα στενό περιβάλλον του, τον οδήγησε στο να είναι κακός.

Αν σκεφτούμε παραδοσιακές ταινίες της Disney, έχουν όλες μεταφερθεί στο Θέατρο, έχουν γίνει τηλεοπτικές σειρές ή ήταν ήδη βιβλία. Η Pixar και η Dreamworks εξασφαλίζουν τη μοναδικότητα ακόμα και σε αυτό: καμία ταινία της δεν μπορεί να διασκευαστεί για άλλο μέσο. Κι εδώ είναι που η συνεργασία σεναρίου και animation γίνεται πανίσχυρη. Γιατί πολύ απλά κανείς δεν θα μπορούσε να κάνει θεατρική παράσταση το WALL·E, το Up ή το Τhe Incredibles ή το Cars ή το Shrek ή το Toy Story,….

Το animation τέτοιου επιπέδου είναι το τέλειο όχημα για την προβολή μηνυμάτων και για τη σύνθεση πραγματικών χαρακτήρων απλών ή πολύπλοκων. Αν και η απίστευτη πολύχρωμη εικόνα υπερυψηλής ανάλυσης μαζί με τις ευφυέστατες μουσικές πάντα κλέβουν τις εντυπώσεις των μικρών φίλων του είδους, είναι η ιστορία που καταφέρνει να εισχωρήσει στις συνειδήσεις των απανταχού σινεφίλ, προκαλώντας το γέλιο, τη συγκίνηση, τον θαυμασμό και την ταύτιση.

Το easyservice.gr ανήκει στον όμιλο εταιριών

superoffers logo easysports logo zeotec logo flowernet logo easybuy logo
Designed & Developed by WebO2