string(4) "post"

Homido VR Review

Homido VR Review

Δημοσιευμένη Εικόνα


Η φετινή χρονιά κρύβει αρκετές εκπλήξεις για τους λάτρεις της εικονικής πραγματικότητας, οι οποίοι βλέπουν τα τελευταία δύο χρόνια, την αναζωπύρωση των συζητήσεων γύρω από τη συγκεκριμένη τεχνολογία, με μεγάλες εταιρείες του χώρου να δείχνουν το ενδιαφέρον τους και να εμφανίζουν έντονη κινητικότητα.

Η Oculus με το Oculus Rift μπορούμε να πούμε ότι είναι η εταιρεία που έβαλε και πάλι στο τραπέζι την εικονική πραγματικότητα, με τo Facebook να σπαταλά 2 δισ. δολάρια για να την εξαγοράσει ενώ και η HTC σε συνεργασία με την Valve, ετοίμασαν το δικό τους σύστημα (Vive) το οποίο θα δούμε μέχρι το τέλος του έτους.

Από την άλλη πλευρά η Google ασχολήθηκε πειραματικά με την επαυξημένη πραγματικότητα, χωρίς όμως κάποια επιτυχία, αν και περιμένουμε περισσότερες εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Παράλληλα όμως η Google στράφηκε -έστω και σε ερασιτεχνικό επίπεδο- στην Εικονική Πραγματικότητα (Virtual Reality) μέσω του Cardboard, μιας απλής κατασκευής από χαρτόνι η οποία σε συνδυασμό με ένα android smartphone, είναι σε θέση να μας δώσει μια πρώτη εμπειρία της τεχνολογίας.

Δημοσιευμένη Εικόνα
Ευχαριστούμε θερμά την ιστοσελίδα homido.gr για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής


Η Samsung προχώρησε σε συνεργασία με την Oculus, θέλοντας να κατασκευάσει και αυτή μια φορητή εμπειρία του Oculus με την παρουσίαση του Gear VR, ενός συστήματος το οποίο όμως είναι συμβατό μόνο με τις ναυαρχίδες της εταιρείας.

Το Homido που δοκιμάζουμε δεν έχει από πίσω του μια εταιρεία κολοσσό όπως τα παραπάνω παραδείγματα αλλά η παρουσία του στην αγορά έγινε εφικτή με έναν τρόπο παρόμοιο με αυτό του Oculus, μέσω μιας εκστρατείας συγκέντρωσης χρημάτων μέσα από μία ιστοσελίδα αντίστοιχη του KickStarter.

Πλέον κυκλοφορεί σε πολλές αγορές, έχοντας εξασφαλίσει και ελληνική εκπροσώπηση κάτι που σημαίνει εγγύηση και υποστήριξη για ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας που έρχεται με σαφή πλεονεκτήματα.

Εμφάνιση

Το Homido έρχεται σε μια όμορφη συσκευασία η οποία αποτελεί και την θήκη για την εύκολη μεταφορά και την προστασία του. Εκτός από την ειδική μάσκα, η συσκευασία περιλαμβάνει ένα λουράκι, αλλά και τρεις διαφορετικές βάσης τοποθέτησης φακών, ανάλογα με την κατάσταση της όρασης σας. Σε περίπτωση που φοράτε γυαλιά, τότε θα πρέπει να τα αφαιρέσετε και να χρησιμοποιήσετε το κατάλληλο ζεύγος στήριξης φακών ανάλογα με το αν έχετε μυωπία ή πρεσβυωπία.

Οι φακοί βρίσκονται προεγκατεστημένοι πάνω στο Homido, με εύρος θέασης 100 μοιρών, που κρίνεται ικανοποιητικό. Ευπρόσδεκτο είναι το πανάκι για να τους καθαρίζουμε ενώ μπορούμε να τους αφαιρέσουμε αρκετά εύκολα προκειμένου να δοκιμάσουμε διαφορετική βάση.

Η ποιότητα κατασκευής του Homido δεν χαρίζει συγκινήσεις αφού αυτή στο μεγαλύτερο μέρος της είναι φτιαγμένη από πλαστικό, κρατώντας το βάρος σε χαμηλά επίπεδα, κάνοντας το πιο άνετο όταν το φοράμε στο κεφάλι μας σε συνδυασμό με το προστατευτικό σφουγγαράκι. Για ακόμα μεγαλύτερη σταθερότητα στο κεφάλι μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λουράκι που υπάρχει μέσα στη συσκευασία και το οποίο δένει στην ειδική βάση πάνω στη συσκευή. Εκεί διακρίνονται και μερικά ανοίγματα που βοηθάνε στο να μη θαμπώνουν οι φακοί μετά από μακροχρόνια χρήση.

Αφού τοποθετήσουμε και το λουράκι, είμαστε έτοιμοι να το φορέσουμε, με τρεις τροχούς να είναι υπεύθυνοι για την τελική ρύθμιση. Ο πρώτος βρίσκεται στο πάνω μέρος και είναι υπεύθυνος για την απόσταση και την ευθυγράμμιση των φακών με τα μάτια μας ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν καθαρότερη εικόνα. Δύο επιπλέον τροχοί στην αριστερή και δεξιά πλευρά της συσκευής είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση βάθους και απόστασης της εικόνας που προβάλλουμε στο Homido.

Δημοσιευμένη Εικόνα


Στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευής υπάρχει μια ειδική βάση η οποία είναι έτοιμη να δεχθεί το smartphone μας είτε αυτό είναι iPhone είτε Android smartphone, φτάνει αυτό να έχει μέγεθος οθόνης έως 5.7 ίντσες. Όλες οι δοκιμές μας έγιναν με τη χρήση δύο smartphone, του Galaxy S6 και του Galaxy Note Edge, με την τοποθέτηση τους να γίνεται σχετικά εύκολα και χωρίς κάποιο πρόβλημα γρατσουνιών που ήταν άλλωστε και η κυριότερη ανησυχία μας. Αν δεν έχει γίνει ήδη σαφές, το Homido δε διαθέτει κανένα ηλεκτρονικό εξάρτημα στην επιφάνεια του, όπως για παράδειγμα με τα Gear VR που διαθέτουν trackpad στην πλαϊνή πλευρά (και πολύ πιο ακριβή τιμή όμως).

Η δυνατότητα να εγκαταστήσουμε ένα οποιοδήποτε android smartphone ή ακόμα και iPhone, είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Homido έναντι άλλων προσωπικών συστημάτων εικονικής πραγματικότητας όπως για παράδειγμα του Gear VR της Samsung το οποίο «παίζει» μόνο με δικά της smartphones.

Δημοσιευμένη Εικόνα


Homido Homido

Χρήση

Η εμπειρία που μπορεί να σας χαρίσει το Homido έχει άμεση σχέση με το smartphone που θα αποφασίσετε να εγκαταστήσετε στην επιφάνεια του και συγκεκριμένα με τις δυνατότητες της οθόνης του. Άλλωστε ενδεικτικό είναι ότι η πρώτη έκδοση του Oculus Rift το οποίο απευθυνόταν μόνο σε προγραμματιστές, ενσωμάτωνε την οθόνη του Galaxy Note 3.

Για τις δοκιμές μας, στηριχθήκαμε σε δύο από τις καλύτερες οθόνες που μπορούμε να βρούμε σε smartphone αυτό το διάστημα, αυτή του Galaxy S6 και του Galaxy Note Edge, δύο οθόνες δηλαδή που στηρίζονται στην τεχνολογία Super AMOLED και έρχονται με την ανώτερη ανάλυση WQHD. Μπορεί στις παρουσιάσεις smartphone να αναφέρουμε ότι δεν παρατηρούμε σημαντική διαφορά ανάμεσα σε Full HD και Quad HD αναλύσεις, όμως όταν η απόσταση του περιεχομένου που προβάλλεται στην οθόνη είναι τόσο κοντά στα μάτια, ο αριθμός των 577 εικονοστοιχείων που προσφέρει το Galaxy S6 είναι σημαντικός.

Δημοσιευμένη Εικόνα


Η ποιότητα της εμπειρίας γίνεται χειρότερη όσο η ανάλυση του smartphone κατεβαίνει, με το φαινόμενο του πιξελιάσματος να είναι έντονο. Προτείνουμε τη χρήση smartphone με οθόνη 5,0 – 5,2 ιντσών αφού σε smartphones με οθόνη 5,5 – 5,7 ιντσών, παρατηρήσαμε ότι χάναμε αρκετή πληροφορία στις άκρες.

Η πλατφόρμα του Android είναι σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα όχι μόνο για το Homido αλλά και άλλα συστήματα εικονικής πραγματικότητας αφού οι διαθέσιμες επιλογές σε εφαρμογές είναι αρκετά περισσότερες. Η ίδια η Homido διαθέτει μια ειδική εφαρμογή για Ios και Android με μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα της τεχνολογίας, όμως μια αναζήτηση στο Play Store θα σας αποκαλύψει επιπλέον αξιόλογους τίτλους.

Το ζητούμενο για κάθε VR σύστημα είναι το αν μπορεί να μας εισάγει σε μια εικονική πραγματικότητα και να μας αποκόψει από την πραγματικότητα. Αυτό είναι το πλεονέκτημα και μειονέκτημα παράλληλα της εικονικής πραγματικότητας κάτι που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας αφού δε λείπουν οι περιπτώσεις ατυχημάτων κατά τη χρήση του. Προτείνουμε η χρήση του να γίνεται όταν βρίσκεστε καθισμένοι σε μια καρέκλα με δυνατότητα περιστροφής 360 μοιρών.

Προχωρήσαμε σε αρκετές δοκιμές παιχνιδιών και εφαρμογών του Play Store με το Homido, και παραθέτουμε αναλυτικά τις εμπειρίες μας από την αναπαραγωγή τρισδιάστατου περιεχομένου.

• Pathfinder Picture: Μια πανοραμική φωτογραφία της επιφάνειας του Άρη, την οποία έχει κάνει λήψη το ρομποτικό όχημα Pathfinder, εμφανίζεται σε τρισδιάστατη μορφή, με εμάς να μπορούμε να μεταφερθούμε νοητά στην επιφάνεια του Άρη και να δούμε τη θέα.

• Google Streetview: Κάτι αντίστοιχο με το Pathfinder αλλά αρκετά πιο χρήσιμο αφού η Google έχει κρυμμένη τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης των φωτογραφιών που εμφανίζονται στην υπηρεσία Streetview. Πατώντας δύο φορές το βελάκι στο κάτω δεξιά μέρος, η οθόνη χωρίζεται στα δύο, και μπορούμε να δούμε την αγαπημένη μας τοποθεσία (πχ Big Ben), υπό τη μορφή πανοραμικών φωτογραφιών 360 μοιρών.

Μπορέσαμε μάλιστα να κινηθούμε και στους δρόμους μια πόλης, συνδέοντας ένα Bluetooth ποντίκι στο smartphone, όμως η όλη διαδικασία δεν είναι εύχρηστη.

Δημοσιευμένη Εικόνα


• Rollercoasters: Τα γνωστά τρενάκια που συναντάμε στα λούνα παρκ, είναι από τα παιχνίδια που βρίσκουμε σε μεγάλη ποσότητα για VR συστήματα και παράλληλα αυτά που θα σας ζαλίσουν περισσότερο. Ξεχωρίσαμε το Cmoar Roller Coaster και το SwiveGun VR αν και τα γραφικά στο δεύτερο είναι τυπικά.

• Orbulus v3: Επιλεγμένες τοποθεσίες ανά τον κόσμο που μπορούμε να θαυμάσουμε μέσα από ένα πανόραμα 360 μοιρών όπως το ηλιοβασίλεμα στην Οία της Σαντορίνης.

Δημοσιευμένη Εικόνα


• Cmoar Virtual Cinema: Ακόμα μια όμορφη εφαρμογή της Cmoar η οποία επιτρέπει την αναπαραγωγή ταινιών σε φορμάτ mp4, με στόχο να σας δώσει την κινηματογραφική εμπειρία. Δεδομένου ότι θα πρέπει να φοράτε τη μάσκα επί 90 λεπτά τουλάχιστον, η εμπειρία δεν φτάνει σε καμία περίπτωση αυτή του κινηματογράφου και επηρεάζεται σημαντικά από των αριθμό των εικονοστοιχείων που υποστηρίζει το smartphone. Επίσης με τη χρήση μεγάλης οθόνης smartphone, χάναμε αρκετό περιεχόμενο από τις άκρες της οθόνης.

• Battle360VR: Από τα καλύτερα παιχνίδια που δοκιμάσαμε για virtual reality, κατασκευασμένο με την Unity Engine. Βρίσκεστε πίσω από ένα πυροβόλο πλοίου και στόχος σας είναι να καταρρίψετε τα αεροπλάνα που σας πλησιάζουν.

Δημοσιευμένη Εικόνα


• Dinotown: Περιήγηση σε μια μικρή πόλη που κατακλύζεται από δεινόσαυρους. Χάλια γραφικά και ελάχιστες συγκινήσεις

• Lamper Dive: Θυμίζοντας temple run, ένας από τους κορυφαίους τίτλους που πραγματικά σας βάζει μέσα στο παιχνίδι αποφυγής εμποδίων, δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά σας.

Δημοσιευμένη Εικόνα


360 video: Με το Homido (και οποιοδήποτε virtual reality μάσκα), μπορούμε να δούμε και σφαιρικά βίντεο, τα οποία έχουν γυριστεί με ειδικές κάμερες, και κατά τη διάρκεια αναπαραγωγής τους, μας δίνουν τη δυνατότητα να στρέφουμε το κεφάλι μας σε οποιαδήποτε θέση για να δούμε το τι γίνεται στη συγκεκριμένη θέση.

Η απόκριση των κινήσεων που κάναμε με το κεφάλι μας ήταν αρκετά καλή με βάση το γυροσκόπιο του smartphone και με το φαινόμενο της ζαλάδας να εμφανίζεται αλλά με προϋποθέσεις.

Σε περιπτώσεις όπως πανοραμικών φωτογραφιών που δεν υπάρχει κίνηση, δε ζαλιστήκαμε καθόλου ενώ σε όποια εφαρμογή η παιχνίδι υπήρχε, τότε ανάλογα με την ένταση της και τη διάρκεια που ασχοληθήκαμε με το παιχνίδι, το φαινόμενο γινόταν όλο και πιο έντονο.

Σε κάθε περίπτωση θα προτείναμε η χρήση του Homido αλλά και οποιοδήποτε άλλου συστήματος εικονικής πραγματικότητας να γίνεται με περιορισμένη χρήση ή με τακτικά διαλείμματα χρήσης. Ενδεικτικό είναι ότι πιάσαμε αρκετές φορές τον εαυτό μας να χαζεύει το περιεχόμενο με το στόμα ανοιχτό ενώ κάποιες εμπειρίες (πχ Pathfinder και Streetview) ήταν πραγματικά ξεχωριστές.

Συμπέρασμα

Δημοσιευμένη Εικόνα


Το Homido είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον σύστημα εικονικής πραγματικότητας το οποίο κυκλοφορεί ήδη στη χώρα μας με τιμή €69 μέσω της ιστοσελίδας homido.gr η οποία και μας το διέθεσε για το σκοπό της δοκιμής. Η τιμή κρίνεται ικανοποιητική αφού μπορεί να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα αγορά για κάθε κάτοχο smartphone που θέλει να ζήσει μια τέτοια εμπειρία αν και αυτή εξαρτάται άμεσα από την οθόνη του smartphone και το διαθέσιμο λογισμικό όπως εξηγήσαμε παραπάνω.

Ευτυχώς ήδη έχουν ξεκινήσει αρκετά VR σχέδια τα οποία εμπλουτίζουν αρκετές mobile πλατφόρμες, μ’ αυτή του Android να απαριθμεί περισσότερες από 350 και να είναι σίγουρα σε καλύτερη θέση από αυτή όχι μόνο του iOS αλλά και των Windows τα οποία έχουν και αυτά αρκετό ενδιαφέρον όμως θέλουν λίγο περισσότερο ψάξιμο.

Η Homido κάνει λίγο πιο εύκολα τα πράγματα στην iOS και Android πλατφόρμα με τη δική της εφαρμογή η οποία αναδεικνύει τα καλύτερα games όμως οι power users σίγουρα μπορούν να βρουν περισσότερες ενδιαφέρουσες χρήσεις της μάσκας. 

Το easyservice.gr ανήκει στον όμιλο εταιριών

superoffers logo easysports logo zeotec logo flowernet logo easybuy logo
Designed & Developed by WebO2