string(4) "post"

Google Doodle: Αφιερωμένο στην 30η επέτειο του Παγκόσμιου Ιστού

22487 texnologia-internet

Στα 30 χρόνια από τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού, γνωστού ως World Wide Web (WWW) είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google.

Δημιουργός του είναι ο Βρετανός Τιμ Μπέρνερς Λι (Sir Tim Berners-Lee), ο οποίος ανέπτυξε το δικό του παγκόσμιο σύστημα διακίνησης πληροφοριών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών CERN στην Ελβετία, τη δεκαετία του ‘80.

Ο Berners-Lee οραματίστηκε «μια μεγάλη βάση δεδομένων με υπερκείμενο που θα περιλάμβανε συνδέσμους» υπό την ονομασία «Mesh».

Η βάση αυτή είχε ως στόχο να βοηθήσει τους συναδέλφους του στο CERN, για να μπορούν να κοινοποιούν πληροφορίες μεταξύ πολλαπλών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Μόνο που ο 33χρονος τότε μηχανικός λογισμικού δεν μπορούσε να φανταστεί τι αντίκτυπο θα είχε χρόνια αργότερα αυτή η φοβερή εφεύρεση που μόλις είχε παρουσιάσει στον προϊστάμενό του.

30th anniversary of the world wide web 4871946884874240 2xa

H ιδέα του Berners-Lee, αρχικά θεωρήθηκε υπερβολικά τολμηρή και δεν της έδωσαν και πολύ σημασία στο CERN. Τελικά, το αφεντικό του Berners-Lee επέτρεψε στον 33χρονο τότε Tim να αναπτύξει το ταπεινό διάγραμμα ροής σε ένα λειτουργικό μοντέλο.

Κάπως έτσι, γεννήθηκε η γλώσσα HTML, η εφαρμογή HTTP και τελικά το WorldWideWeb.app. Αυτό ήταν και το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης στον Ιστό και επεξεργασίας σελίδων. Ως το 1991, οι εξωτερικοί εξυπηρετητές (servers) του Ιστού είχαν ήδη τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Πλέον, ήταν απλώς θέμα χρόνο ο Ιστός να αλλάξει δραματικά τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, οδηγώντας στην νέα εποχή της πληροφορίας.

Σήμερα, υπάρχουν περίπου 2 δισ. ιστότοποι στο Διαδίκτυο και είτε τους χρησιμοποιούμε για τα email, είτε για μια επιστημονική εργασία, είτε για παιχνίδι, είτε απλώς για τσεκάρουμε βιντεάκια με όμορφα κουταβάκια, σίγουρα πλέον δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς τον Παγκόσμιο Ιστό.

Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να συγχέουμε τον Παγκόσμιο Ιστό με το Διαδίκτυο, το οποίο αναπτυσσόταν ήδη από τη δεκαετία του ’60. Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι μια online εφαρμογή που δημιουργήθηκε με βάση συγκεκριμένες καινοτομίες όπως η γλώσσα HTML, οι «διευθύνσεις» URL, το πρωτόκολλα μεταφοράς υπερκειμένου (HTTP).

Ο Ιστός μετατράπηκε εξάλλου σε μια αποκεντρωμένη κοινότητα, βασισμένη στις αρχές της οικουμενικότητας, της συναίνεσης και του σχεδιασμού από τα κάτω προς τα πάνω.

Δεν γιορτάζει ο “πατέρας” του

Ο Βρετανός Σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, δεν έχει διάθεση τόσο να γιορτάσει τα γενέθλια, όσο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του δημιουργήματός του, για το οποίο ανησυχεί έντονα, όπως αναφέρει σε σχετική επετειακή ανακοίνωση-ανοικτή επιστολή του, καθώς και σε δηλώσεις του.

Όπως επισημαίνει, πολλοί άνθρωποι σήμερα νιώθουν αβέβαιοι κατά πόσο ο Ιστός τελικά υπήρξε μια δύναμη για το καλό ή για το κακό, αν και ο ίδιος διατηρεί ελπίδες πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τα επόμενα 30 χρόνια (μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρόσθετε κανείς…).

«Αν παρατήσουμε την προσπάθεια να φτιάξουμε ένα καλύτερο Ιστό τώρα, τότε η αποτυχία δεν θα ανήκει στον Ιστό, αλλά σε μας. Είναι το ταξίδι μας από την ψηφιακή εφηβεία προς ένα πιο ώριμο, υπεύθυνο και περιεκτικό μέλλον», τονίζει στην επιστολή του. Ως θετικό σημάδι, μεταξύ άλλων, θεωρεί ότι αρκετές κυβερνήσεις θέλουν να αποφύγουν τη «βαλκανοποίηση» του διαδικτύου, δηλαδή τον κατατεμαχισμό του εντός εθνικών ή περιφερειακών συνόρων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN), όπου κάποτε ως ερευνητής σχεδίασε τον αρχικό Ιστό (και η αρχική πρόταση του είχε κριθεί από το αφεντικό του Μάικ Σέντελ «αόριστη αλλά συναρπαστική»), ανέφερε ότι δεν βρίσκει «και τόσο ωραίο» τον Ιστό σήμερα πια και ότι πολλοί συνειδητοποιούν ότι «δεν εξυπηρετεί την ανθρωπότητα πολύ καλά».

Όπως είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, «φαίνεται πως διαρκώς πηγαίνουμε από την μια καταστροφή της ιδιωτικότητας στην επόμενη», παραπέμποντας επίσης στις εντεινόμενες ανησυχίες κατά πόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν τη δημοκρατία.

Μιλώντας στο BBC, είπε ότι απαιτείται παγκόσμια δράση για να σταματήσει «η καθοδική βουτιά προς ένα δυσλειτουργικό μέλλον», ιδίως όσον αφορά την εμπορευματοποίηση, την υποκλοπή και τη χειραγώγηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, την συστηματική εξάπλωση της επιθετικότητας και της παραπληροφόρησης, την ολοένα μεγαλύτερη πόλωση των απόψεων κ.α. Όπως είπε, μέσα σε αυτή την 30ετία, τα πρώτα 15 χρόνια ήσαν καλά, αλλά μετά «στράβωσαν» και τώρα απαιτείται αλλαγή πλεύσης για να διορθωθούν ξανά.

Δήλωσε πάντως αισιόδοξος, επειδή ολοένα περισσότεροι άνθρωποι -χάρη και σε σκάνδαλα τύπου Cambridge Analytica- αρχίζουν πια να καταλαβαίνουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ως χρήστες του Ιστού. Κάλεσε τους πάντες -από τους πολιτικούς ηγέτες και τους επιχειρηματίες ως τους απλούς πολίτες- να συμβάλουν, ώστε το διαδίκτυο να γίνει καλύτερο και όχι χειρότερο τα επόμενα χρόνια.

«Πρέπει να έχετε τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων σας. Δεν πρόκειται για πετρέλαιο. Δεν είναι εμπόρευμα. Δεν πρέπει να μπορείτε να τα πουλάτε για να βγάλετε χρήματα», δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, έχει προωθήσει την ιδέα ενός κοινωνικού «Συμβολαίου για τον Ιστό», καθώς και την τεχνολογική πλατφόρμα Solid, που επιστρέφει στους χρήστες τον έλεγχο των δεδομένων τους, διαχωρίζοντας τις εφαρμογές (apps) από την αποθήκευση των δεδομένων των χρηστών.

Το easyservice.gr ανήκει στον όμιλο εταιριών

superoffers logo easysports logo zeotec logo flowernet logo easybuy logo
Designed & Developed by WebO2